Umor in poskus umora: Tožilstvo predlaga izrek najvišje možne kazni

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
14.06.2019 14:10

Da je Medihi Hromadžić umor sestre dvojčice in poskus umora matere dokazan, trdi tožilstvo. Obramba trdi, da bi lahko šlo kvečjemu za uboj na mah in poskus tega dejanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mediha Hromadžić je ob koncu sojenja ponovila, da dejanje obžaluje in ga bo obžalovala vse življenje. 
Sašo Bizjak

Z besedami strank se je na mariborskem sodišču zaključilo sojenje 38-letni Medihi Hromadžić, senat mariborskega okrožnega sodišča bo sodbo izrekel čez teden dni.
Tožilka Tadeja Majcen Hromadžićevi očita umor sestre dvojčice Mersihe na grozovit način in poskus tega dejanja, saj je napadla tudi mamo Iznado. Zločin se je zgodil 8. marca lani v stanovanjskem bloku na Pobrežju v Mariboru. Dvojčici naj bi se bili sporekli, nato pa je Mediha pograbila nož in pričela zabadati sestro. Kričanje je prebudilo mamo, ki se je nato vmešala v prepir med hčerkama, pa je Mediha z nožem napadla tudi njo. Dvojčico je obtožena zabodla vsaj 48-krat, mamo pa vsaj 12-krat.

"Dejanje se je namenila dokončati"

​Tožilka Majcenova je v začetku tega tedna sicer nekoliko modificirala obtožnico. Doslej je namreč zatrjevala, da je obtožena pri zločinu uporabila dva noža, zdaj je v obtožnici navedeno, da gre za nož z rezilom najmanj 10 centimetrov. "To, ali je bil uporabljen en ali dva noža, niti ni tako pomembno. Dejstvo je, da je obtožena svojo sestro in mamo velikokrat zabodla, kar dokazuje grozovitost tega zločina," je razlagala tožilka danes v sklepni besedi. Da gre umor in poskus umora na grozovit način, po mnenju tožilke potrjuje tudi dejstvo, da so bili vbodi siloviti, kar so potrdili izvedenci, da so bili usmerjeni tudi v vitalne dele telesa, da je obtožena obema žrtvama tudi sledila, ko sta ji mati in sestra uspeli pobegniti. "Svoje dejanje se je namenila končati, na kar nakazuje dejstvo, da je na hodniku bloka svojo sestro zabadala še, ko je ta ležala, v stanovanju pa je prav tako napadla svojo mater tudi, ko je tej spodrsnilo v luži krvi in je padla." Četudi so izvedenci pri obtoženi našli kup osebnostnih motenj, pa je tožilka mnenja, da je razumela pomen svojega dejanja in se je zavedala, kaj počne, četudi naj bi bila njena zmožnost obvladovati svoje ravnanje po mnenju izvedence bistveno zmanjšana.
Tožilka Majcnova je sodnemu senatu, ki mu predseduje Danilo Obersnel, predlagala, da obtoženi Medihi Hromadžić izreče kazen 27 let zapora za umor sestre in 14 leta zapora za poskus umora matere, nato pa izreče enotno kazen 30 let zapora. Tožilka je našla zgolj eno samo olajševalno okoliščino za obtoženo, in sicer slabo razmerje v družini. Mati in dvojčici so bile namreč pogosto v sporih. Zaradi ponovitvene nevarnosti je tožilka sodišču tudi predlagala, da podaljša pripor zoper Hromadžićevo, v katerem je od dneva zločina naprej.

"Ne ve se, kateri vbod je bil usoden"

​Povsem drugačnega menja je bil zagovornik obtožene Hromadžićeve, odvetnik Franci Šošterič. Sklicujoč se na nekatere nedavne odločitve pritožbenih sodišč je prepričan, da bi bilo treba, pa se to ni zgodilo, ugotoviti, kateri vbod je bila za Mersiho Hromadžić usoden. "Kajti če je moja klientka svojo sestro zabadala, ko je ta ležala v nezavesti ali bila morebiti že celo mrtva, potem ne gre za umor na grozovit način." Odvetnik Šošterič je senat spomnil tudi na razmere, v katerih so živele tri ženske. Da je šlo za resne težave med njimi, priča tudi dejstvo, da sta morali mati in Mediha v postopek mediacije zato, da sta lahko sploh živeli v istem stanovanju. V mediacijskem dogovoru je bilo, je prebral odvetnik, med drugim napisano celo, kdaj lahko gre Mediha na balkon. Ob koncu zaključne besede je sodišču predlagal, da naj ne sledi obtožnici, temveč naj izreče obtoženi kvečjemu sodbo za uboj na mah in poskus tega dejanja ter upošteva, da je bilo dejanje storjeno v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Senatu je tudi predlagal, da naj pripor nadomesti z milejšim ukrepom, torej s hišnim priporom.
​Mediha Hromadžić je kot zadnja senatu namenila besede, da zelo obžaluje, kar se je zgodilo in da bo to obžalovala do konca življenja. "Mama me obiskuje v priporu, svoja nesoglasja sva zgladili," je še dejala sodišču.
Odločitev sodišča bo, je povedal sodnik Obersnel, znana čez teden dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta