Umorjeni direktor Janko Jamnik je imel Milka Noviča za agresivnega

Milko Novič je tudi na drugem sojenju vztrajal, da z decembra 2014 umorjenim direktorjem dr. Jankom Jamnikom osebno ni bil sprt, pač pa le s Kemijskim inštitutom. Pokojnikova žena je pričala o njegovih težavah z Novičem, starša pa sta se bolj razgovorila o grožnjah Michela Stephana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milko Novič tudi na ponovljenem sojenju vztraja, da z umorjenim direktorjem Jankom Jamnikom ni bil sprt.
Matjažž Rušt

"Tisti večer sem preživel doma. Bil sem utrujen in sedel sem pred televizijo. Rad bi ponovil, da z Jamnikom nikoli nisem bil v sporu, nič žaljivega nisem o njem napisal, ne grozil ali ga verbalno napadel. V sporu sem bil s Kemijskim inštitutom, a reševal sem ga kulturno in pravno korektno," je danes pred sodnim senatom, vodi ga Zvijezdan Radonjić, povedal dr. Milko Novič. Po tem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, s katero je dobil 25 let zapora zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, je ponovno sedel na zatožno klop. Tožilka Blanka Žgajnar mu še vedno očita, da je 16. decembra 2014 zvečer pred restavracijo na Tbilisijski v Ljubljani Jamnika dvakrat ustrelil v glavo in da je šlo za maščevanje, ker ga je krivil za izgubo službe.
"Za našo družino je bila to velika tragedija, to je bolečina, ki je zarezala v nas za vse življenje," je o moževem umoru povedala Tatjana Jamnik Skubic. Pojasnila je, da sta se z možem večkrat pogovarjala o težavah, povezanih s službo. In veliko pogovorov je bilo namenjenih prav Noviču. Po tem, ko je bil odpuščen (leta 2009, op. avt.), je namreč pisal sporočila raznim inštitucijam in vlagal obtožnice. Ni bil v sporu zgolj z inštitutom, saj je vlagal tožbe tudi proti možu osebno, je zanikala Novičeve trditve. In da se je mož redno udeležil obravnav na sodišču. "To je bila največja napaka v njegovem življenju – da se je osebno izpostavil," je izjavila. Njej se to že takrat ni zdelo pametno, ker ji je za Noviča govoril, da operira z neresnicami, da je agresiven, nepredvidljiv in potvarja zadeve.
Ko je bila zaslišana v preiskavi, je omenjala moževa pogosta potovanja v Izrael. Tisti čas so z inštituta odhajali zaposleni iz arabskih držav, Izraelci pa prihajali. In da je v upravo inštituta prišla Izraelka, nekdanja uslužbenka tamkajšnjega ministrstva za obrambo. "Je kdaj izrazil bojazen, da se bo v zvezi s tem kaj zgodilo?" je pričo vprašal sodnik. Odgovorila je, da za podatek o obrambnem ministrstvu prvič sliši, da "absolutno ni izrazil nobene bojazni" in da je Izrael obiskoval zgolj poslovno. Odločno je zanikala tudi izpovedi nekaterih prič s prvega sojenja, da se je v letu pred smrtjo zelo spremenil, da so mu grozili oziroma da ga je "obiskovala mafija".

O grožnjah s strupom

Čisto drugače so pričali starši umorjenega Jamnika. Po njihovih besedah je bil pred smrtjo v hudi stiski in zelo prestrašen. "Mami, mene bodo ubili. Ne vem, kaj bo, samo grozijo mi, mi je rekel," je pričala Ana Jamnik. Kdo grozi, ni povedal. Starši so omenjali tudi Libanonca Michela Stephana (trenutno mu sodijo zaradi napeljevanja k umoru sodelavca na Kemijskem inštitutu dr. Janeza Plavca lani jeseni). Ko Stephanu niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi, naj bi bil grozil, da bo inštitut razstrelil, Jamnika pa zastrupil, zato se ga je zelo bal. Sin naj bi bil strup tudi našel. "Stephan ga je imel pripravljenega v kleti," je navajal Anton Jamnik, oče umorjenega direktorja. Sodnik je opozoril, da je bil Stephan odpuščen že štiri leta pred Jamnikovim umorom, tožilka pa je mami dejala, da po umoru niti z besedo ni omenjala kakega strupa. Priča je odgovorila, da se takrat ni spomnila ali pa ni vedela, ker je bila v šoku. Oziroma da ne ve, ali ji je o tem govoril sin ali pa je to po umoru izvedela iz medijev.

Tajni zaslišanji žene in novinarke

Zaslišali so tudi Novičevo hčer in ženo. Kot na prvem sojenju je hči zatrdila, da je na večer umora (zgodil se je okoli 19.40) okoli 19.30 odšla na telovadbo. Oče je bil takrat na kavču, oblečen v pižamo ali trenirko. Na telovadbo je šla vsak dan, a ob različnih urah. Kdaj bo šla tisti dan, je izvedela kaki dve uri prej. Novičeva žena je od doma odšla malo pred 19. uro. Šla je na novoletno zabavo, na katero je bil namenjen tudi Jamnik, pa mu je na parkirišču pred lokalom pot prekrižal morilec. Kot je dejala, je možu za zabavo povedala tik pred odhodom. Ob njenem odhodu je gledal televizijo, ob vrnitvi (precej po umoru) pa je bil v spalnici z računalnikom v naročju.
Del njenega zaslišanja je potekal za zaprtimi vrati, prisostvovati ni smel niti obtoženi. V njegovi prisotnosti, ne pa tudi novinarjev in druge javnosti, pa je potekalo zaslišanje Večerove novinarke Damijane Žišt. Povezano je bilo z Ribničanom, ki je Noviču, čeprav ga ne pozna, usodnega večera poslal nekaj nesmiselnih SMS-sporočil. Žištova je kasneje policiji prijavila, da naj bi mu Matej Oražem (ki je tudi iz Ribnice in je zaprt zaradi uboja) prodal isti tip pištole, kot je bil uporabljen pri Jamnikovem umoru. To da je izvedela od neimenovanega vira, bi pa kaj več vedel povedati Novičev odvetnik, je navedla policistom. Oražem je na prvem sojenju pričal, da to o orožju ni res in da ga je Novič prosil, naj tako pove. V zameno mu je dal nagrado.
Sojenje se bo nadaljevalo v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta