V hišo tožilke odvrgli molotovke, vnetljivo snov je odneslo tudi k sosedom

Damijana Žišt, STA
01.03.2024 14:24

V noči na 25. februar so v hišo koprske tožilke odvrgli tri steklenice z vnetljivo snovjo. V napadu ni bil nihče poškodovan, del vnetljive snovi je odneslo tudi na sosednjo hišo, požar je uspela pogoasiti že družina tožilke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Neznanec je v noči na 25. februar v hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, odvrgel tri steklenice z vnetljivo snovjo, tako imenovane molotovke, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. Vnetljivo snov je odneslo tudi na sosednjo hišo, požar pa je uspela pogasiti družina državne tožilke. V napadu ni bil nihče poškodovan.

Po naših podatkih gre za vodjo zunanjega oddelka koprskega tožilstva v Postojni Mijo Papež. Dogodek so potrdili na Policijski upravi Koper, podrobnosti pa niso mogli razkriti, saj kriminalistična preiskava še poteka.

Na vrhovnem državnem tožilstvu nočni napad na domovanje državne tožilke ostro obsojajo, je v izjavi za javnost povedala začasna vodja vrhovnega državnega tožilstva Mirjam Kline. Ob tem je dejala, da napad obsojajo, še posebej če je povezan z opravljanjem njenega poklica. "Napad na domovanje državne tožilke razumemo kot poskus ustrahovanja in vplivanja na njeno delo, hkrati pa je napad na državno tožilko tudi napad na celotno državnotožilsko organizacijo," je povedala. Poudarila je, da državni tožilci z izvajanjem kazenskega pregona storilcev kaznivih dejanj prispevajo k varnosti posameznikov in celotne skupnosti. Pri izvajanju tega poslanstva ostajajo odločni, hkrati pa pričakujejo, da je osnovni pogoj za to tudi varnost državnih tožilcev in državnih tožilk samih.

Razlogov za napad Kline ne pozna, pričakuje pa, da jih bo raziskala policija. "Ne da se potrditi, da je bilo v zvezi z opravljanjem njenega poklica, kot tudi ne, da ni bilo," je odgovorila na vprašanje o motivu napada. Kline je z oškodovanko že vzpostavila osebni stik. "Seveda se ne počuti dobro, odločena pa je, da bo opravljala svojo funkcijo in poslanstvo še naprej, in seveda tudi ona pričakuje, da bo policija opravila svoje delo, da bo dogodek raziskan in da bo v primeru kaznivega dejanja storilec tudi prijet," je poudarila. Na vprašanje, ali je tožilka v zadnjem času imela težavne primere, pa je povedala, da takšna dejanja tudi v preteklosti niso pokazala, da bi tožilci ali sodniki, ki so bili tarča raznih napadov, imeli v tistem trenutku kakšne hujše primere. "Tožilka o tem ni povedala ničesar, jo je pa veselilo, da smo se takoj odzvali in da jo bomo skušali zaščititi," je zaključila Kline.

Predsednik tožilskega društva Boštjan Valenčič je povedal, da aktualnega primera ne more komentirati, je pa tovrstne napade označil za grozljive in nesprejemljive. "Ne gre za prvi tak primer in predvidevam, da tudi ne za zadnji. Tožilci so večkrat tarče groženj in ustrahovanja, jih je pa več posrednih, izrečenih iz oči v oči. Ogroženi so tako tisti, ki se ukvarjajo z gospodarskim kriminalom in korupcijo, kakor tudi tisti, ki se s splošno kriminaliteto. Res je, da kdo mnogokrat kaj izgovori v jezi, največkrat ob obsodbi, ko sodnik izreče kazen. Tožilec je namreč tisti, ki primer vodi vse od predkazenskega postopka do zaključka kazenskega. Poleg tega pa je prisoten v sodni dvorani, v bližini obtoženega, prav tako je podpisan z imenom in priimkom. Biti tožilec je nevarno. Dobiti moraš trdo kožo. Najbolj pa boli, če gre za napad na dom, da je torej zaradi službe nekoga ogroženo tudi zdravje družine," pravi Valenčič. Meni tudi, da je napad na vsakega delavca v pravosodju napad na celoten pravosodni sistem. Z naraščanjem nestrpnosti v družbi nasploh, z izrazito odklonilnim, omalovažujočim odnosom zlasti politike do sodišč in tožilstva kakor tudi z dvigovanjem dokaznih standardov za dokazovanje vseh kaznivih dejanj pa se bo po njegovem mnenju spodbujanje takih dejanj zgolj še krepilo.

V. d. ministrice za pravosodje Dominika Švarc Pipan najostreje obsoja vsak napad in grožnjo zoper državljane Republike Slovenije, njene državne organe, institucije in funkcionarje, ki izvršujejo državno oblast, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Po njenih besedah napad na državno tožilko ne pomeni samo neposrednega oziroma osredotočenega napada na tožilko in njeno družino, ampak tudi napad in agresijo, usmerjeno na državno suverenost, državno varnost in varnost slovenskih državljanov. "Zato se moramo vsi na takšna ravnanja nemudoma odzvati, ukrepati in storiti vse, da se storilec oziroma storilci izsledijo, da se zaščiti državna suverenost in varnost državljanov." 

Napad ne sme ostati neraziskan, da do takšnih napadov na tožilce in tožilsko neodvisnost v bodoče ne bo več prihajalo, pa bo pripomoglo samo skupno zavzemanje za vladavino prava, poudarja Švarc Pipan.

Iskreno obžaluje, da so bili tožilka, njena družina in državljani ogroženi in zaradi nasilja storilca oziroma storilcev prizadeti.

Policija preiskuje v dve smeri

Kriminalistična preiskava poteka v smeri dveh kaznivih dejanj, in sicer povzročitev splošne nevarnosti in preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. 

Policija je  ugotovila, da je neznani storilec s ceste, ki poteka pod dvostanovanjsko hišo, proti objektu odvrgel dve steklenici napolnjeni z bencinom. "Ena steklenica je zadela kovinsko ograjo balkona v prvem nadstropju večstanovanjske sosednje hiše in povzročila požar na oknu. Druga steklenica je pristala na vrtu stanovanjske hiše državne tožilke in ni povzročila požara ter premoženjske škode. Po do sedaj zbranih obvestilih ni bilo potrjeno, da je dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela. Kriminalistična preiskava sicer še poteka," pravijo na koprski policijski upravi.

Napadalci končali v zaporu ali bolnišnici

V zgodovini slovenskega pravosodja se je zgodilo že več napadov na tožilce in sodnike. Medijsko zelo odmeven je bil pred 27 leti napad v Miklavžu na Dravskem polju. Na vrtna vrata pred hišo takratnega sodnika mariborskega okrožnega sodišča Konrada Rebernika, ki je obravnaval razvpitega, danes že pokojnega Maksimiljana Vollmeierja, je Danijel Jezernik po Vollmeierjevem naročilu nastavil bombo, ki je hudo poškodovala Rebernikovo soprogo, Jezernik pa je bil leta 1997 obsojen na 20 let zapora.  V Novem mestu je 23. aprila 2002 pred noge okrožnega sodnika Antona Panjana v njegovem stanovanju streljal Igor Škerbec, ki je sodnika krivil za propad svojega podjetja. Vrata je moškemu odprla sodnikova hči, ta je stopil v stanovanje in streljal pred sodnika, potem pa mu pred hčerjo zagrozil, da ga bo naslednjič ubil. Stanovanje je potem zapustil in doma počakal na prihod policije ter se mirno predal. Zaradi svojega sodniškega dela je bila tarča napada tudi sodnica kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarina Turk Lukan. Novembra 2009 je pred njeno hišo v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo, poškodovana pa je bila ena od dveh mladoletnih sodničinih hčera. Napadalcev policija do danes še ni našla.

Medijsko zelo odmeven je bil tudi napad na hišo tožilko Jožico Boljte Brus. Zgodil se je septembra 2014, ko je bila že upokojena. Na dvorišču je odjeknila  eksplozija vojaške ročne bombe. Poškodovala je hišo in pred njo parkiran avto, poškodovanih pa ni bilo. Tožilka je bila  v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, kakih osem, devet metrov stran. Izkazalo se je, da je bombo vrgel Matevž Zajc, ki je bil na prvem sojenju zaradi poskusa uboja obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Po modifikaciji obtožnice mu je tožilstvo na ponovljenem sojenju očitalo povzročitev splošne nevarnosti na škodo upokojene tožilke in njene družine. Zajc je to kaznivo dejanje storil le tri dni po prihodu iz zapora, na sojenju se je tožilki Boljte Brus, ki ga nikoli ni preganjala, opravičil. Obsojen je bil na štiri leta in sedem mesecev zapora.  

Februarja leta 2004 je krškega tožilca Jožeta Zevnika napadel državljan Srbije in Črne gore ter ga s kemičnim svinčnikom ranil tik pod očesom. Osumljeni je skušal v Dobovi s ponarejenim bolgarskim potnim listom vstopiti v Slovenijo, policisti so ga odpeljali na zaslišanje, tožilca pa je napadel ob izročitvi sklepa o priporu.  Marca 2018 je v stanovanjskem bloku  v bloku v Brežicah Jan Mikac z nožem napadel Boruta Matjašiča, sina tožilca Bogdana Matjašiča, ki je bil njegov nekdanji sošolec, napadel je tudi tožilca Matjašiča, ki je bil navzoč ob dogodku.  Napadalcu je bil septembra 2018 izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v psihiatrični bolnišnici. Napadeni tožilec je sicer večkrat pojasnil, da napad naj ne bi bil povezan z njegovim delom, saj mladeniča ni nikoli obravnaval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta