V primeru koroških dečkov ustavno sodišče zavrnilo pritožbo starih staršev

Gordana Possnig Gordana Possnig
05.05.2020 11:30

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo starih staršev koroških dečkov glede stikov z mladoletnima vnukoma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Škratek in Marija Otorepec, dedek in babica koroških dečkov, sta se po pravico obrnila na evropsko sodišče za človekove pravice
Igor Napast

Pooblaščenec starih staršev koroških dečkov Velimir Cugmas nam je potrdil informacijo, da je ustavno sodišče zavrnilo pritožbo starih staršev glede stikov z mladoletnima vnukoma. Stara starša sta vložila pritožbo zoper odločitev celjskega sodišča, ki v nepravdnem postopku ni ugodilo njunemu predlogu za spremembo stikov z mladoletnima vnukoma. Želela sta stike tudi med vikendi, prazniki in počitnicami ter da bi ti potekali brez nadzora centra za socialno delo. Stari starši se sicer z vnukoma vidijo vsaka dva tedna v prostorih krškega centra za socialno delo.
Cugmas nam je ob tem še povedal, da je ločeno mnenje podala ustavna sodnica Barbara Jadek Penca in na tem tudi temelji pritožba starih staršev, ki so jo sedaj vložili na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ob tem je Cugmas v imenu starih staršev na ESČP vložil tudi odškodninsko tožbo zoper državo v višini 30 tisoč evrov.
Dodati velja, da se na mariborskem upravnem sodišču še vedno ni začelo ponovljeno sojenje v primeru skrbništva dečkov, ki jo je tedaj razveljavilo ustavno sodišče, ker dečka nista imela kolizijskega zastopnika na prvi stopnji sojenja. Prav tako še ni znana sodba vrhovnega sodišča glede očeta koroških dečkov Romea Bajdeta, ki je bil pravnomočno obsojen na 25 let zapora zaradi umora matere koroških dečkov Lidije Škratek v noči na 27. december 2015 v Velenju. (gp)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta