Varno brez telefona v prometu - število kršitev pada

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.11.2022 15:43

Agencija za varnost prometa in policija opozarjata na nevarost uporabe mobilnih telefonov v prometu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se pomembno zmanjša zbranost voznika.
Marko Vanovšek

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu in dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč in zastoje v prometu, sporočajo ob začetku preventivne akcije Varno brez telefona v prometu iz Agencije za varnost prometa (AVP). Akcija se je začela danes in bo trajala do nedelje.

Policija je od začetka leta do 15. novembra letos ugotovila 22.540 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, lani v enakem času pa 30.866. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, ozaveščanju AVP skozi vse leto in nadzoru policije, sporočajo iz AVP. Med kršitelji izstopata starostni skupini od 35 do 44 let s 27 odstotki in od 25 do 34 let z 20 odstotki kršitev. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov (59,4 odstotka), slaba četrtina je voznikov tovornih vozil. Med kršitelji je vse več tudi voznikov e-skirojev. Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti in reakcijski čas voznika. Najbolj so problematični branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka ... Agencija in policija še opozarjata, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca sta zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšani do 60 odstotkov.

Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS-sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno pet sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 kilometrov na uro prevozi razdaljo več kot 83 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 kilometrov na uro v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi, opozarja tudi AVP.

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se pomembno zmanjšujeta zbranost voznika in zmožnost za pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. S tem se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča od 4- do 23-krat. Tako ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka. Pri voznikih so različne študije ugotovile tudi do 50 odstotkov slabši reakcijski čas kot pri vožnji v normalnih pogojih, so še sporočili iz AVP.

V času akcije bo policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

AVP in policija pozivata: "Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta