Zagovor obtoženega: Namesto solzivca pograbil nož

Tina Recek Tina Recek
10.05.2019 20:30

David Batič, obtožen poskusa uboja, se zagovarja, da se je le branil in nikogar ni hotel ubiti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Batič obžaluje dogodek, v katerem je zabodel znanca. 
Luka Cjuha

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je  danes z zaslišanjem sodnega izvedenca medicinske stroke nadaljevalo sojenje 20-letnemu Kamničanu Davidu Batiču. Tožilstvo mu očita, da je 8. novembra lani v Hubadovi ulici v Ljubljani skušal vzeti življenje Evrisu R. Oškodovanca je z nožem zabodel v hrbet in v ledveni predel in mu povzročil pet in deset centimetrov globoki rani. Ker ni zadel vitalnih organov in ker je oškodovanec pravočasno dobil zdravniško pomoč, se incident ni končal tragično. Zaslišani sodni izvedenec Eduard Kralj je pojasnil, da je Batič utrpel le praske in odrgnine.
Obtoženi dogodek obžaluje, a vztraja, da je bil on tisti, ki je bil napaden in je napadalca želel le prestrašiti in ne ubiti. Na eni izmed preteklih obravnav je pripovedoval, da ga je v Hubadovo ulico, kjer je bil dogovorjen s svojim dekletom, pripeljala mama. Tam pa je zagledal svoje bivše dekle. Prosil jo je, naj pokliče njegovega kolega Dina D. Z njim se je želel pogovoriti, ker mu je ta ukradel motor in avto. A namesto pogovora se je zgodil fizični napad. Dino D. se je na kraj srečanja pripeljal z Evrisom R. Po besedah Batiča ga je Evris R., s katerim sta se bežno poznala, nenadoma udaril v glavo. Tepežu se je pridružil še Dino in skupaj sta ga nato na tleh ležečega obrcala. V tistem trenutku je Batič pomislil, da ga bosta ubila in se je ustrašil za svoje življenje.
"Hotel sem zagrabiti za solzivec, a sem zatipal nož," je trdil. Z nožem je v prerivanju zabodel Evrisa R. Kdaj se je to zgodilo, ni znal povedati. "Ko ga je mama začela vleči z mene, je ta začel vpiti, da sem ga zabodel," se je spominjal. Je pa še dodal, da je solzivec in nož vedno nosil s seboj, odkar so ga v Kamniku lani napadli in okradli. Predmeta je kupil z mamimo bančno kartico.
Sodišče je po zaslišanju obtoženca prisluhnilo tudi Dinu D., a ta ni bil zgovoren. Želel je celo, da ne bi pričal. Kot je dejal, je bil takrat "ful nakajen s travo" in ga ne zanima, kaj je bilo. Ko ga je sodnica opozorila, da je dolžan pričati, sicer mu grozita denarna ali celo zaporna kazen, se je pozanimal, koliko bi moral plačati, če ničesar ne pove. Nato pa je le spregovoril: "Začelo se je prerivanje, ne vem, zakaj. David je moj prijatelj iz osnovne šole. Morda je bil takrat pod kakšnimi substancami." Več je povedal v preiskavi, kjer je pojasnil, da je šel Batič sprva z nožem proti njemu, a je odskočil. Nato se je obtoženi začel prerivati z Evrisom, kmalu za tem pa je videl, kako je Batič oškodovanca zabodel v hrbet. Dino je obtoženega prijel za ovratnik tako močno, da je Batič zgrmel po tleh, on pa je s tal pobral nož. Glede avtomobila je še dejal, da ga Batiču ni ukradel, temveč ga je pošteno plačal, zanikal je tudi krajo motorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta