Zaporniki rezali rešetke in kopali luknje v steno

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.03.2022 06:00

Prejšnji teden sta iz novogoriškega zapora zbežala zapornika. Eden se je po enem tednu vrnil za rešetke, drugi še ne. Slovenija sicer beleži zelo malo klasičnih pobegov iz zaporov, zadnji je bil leta 2018 v Kopru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz precej stare in dotrajane stavbe novogoriškega zapora, ki gostuje v stari stavbi Vile Bartolomei v Solkanu, sta prejšnji teden zbežala dva zapornika.
Rosana RIJAVEC

Iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper, Oddelek Nova Gorica, ki je v Solkanu, sta prejšnji teden v torek z dvorišča delavnice javnega gospodarskega zavoda zbežala dva zapornika. Neuradno gre za povratnika na področju premoženjskih kaznivih dejanj, doma z Goriškega. Pravosodni policisti so sprožili postopke za njuno izsleditev, obveščena je bila tudi policija. Eden od pobeglih se je po tednu dni vrnil v zapor, drugi je še na begu. Pobeg zapornika iz istega zavoda pa se je zgodil tudi 26. novembra lani, ko je zbežal z zaporniškega sprehajališča, saj je kazen prestajal v svobodnejšem režimu. Zapornik, doma iz Ajdovščine, se je po manj kot desetih urah sam vrnil v zapor. Na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so povedali, da so vsi zaporniki, ki so zbežali iz zapora, slovenski državljani, ki so po večini prestajali zaporne kazni zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Dodajajo še, da so naši zapori varni in da je število pobegov v primerjavi z drugimi državami majhno.

Pobeglega zgolj disciplinsko kaznujejo

Pri obeh pobegih je Bojan Majcen, generalni direktor URSIKS, imenoval interno komisijo, da bi ugotovila, zakaj sta zapornika pobegnila in ali so zaposleni ob tem pravilno ravnali. Člani komisije so ugotovili, da so v obeh primerih pravosodni policisti, ko so ugotovili beg zapornikov, ukrepali v skladu s predpisi. Glede prvega pobega novembra lani je bilo ugotovljeno, da je zapornik kazen prestajal v svobodnejšem režimu, saj je sam prišel na prestajanje kazni, poleg tega pa je od nastopa kazni upošteval vse dogovore ter spoštoval hišni in dnevni red zavoda. S tem je izkazoval potrebno zaupanje za prestajanje kazni v svobodnejšem režimu, kar pa vedno predstavlja določeno tveganje, da bo zaprti izkazano zaupanje zlorabil. In v tem primeru se je to zgodilo. Komisija je direktorju Majcnu takrat predlagala sprejetje nekaterih dodatnih ukrepov, vezanih na načrt varovanja oddelka. V URSIKS še dodajajo, da pobegu iz zapora lahko botrujejo različni dejavniki, ki se v posameznem primeru med sabo razlikujejo, vedno pa je treba upoštevati tako človeški faktor kot arhitekturne značilnosti posameznega zapora. Dodajajo še, da noben varnostni sistem ni stoodstotno zanesljiv, zato se v vseh zaporih po svetu lahko zgodijo pobegi. V slovenskih zaporih pa beležimo malo pobegov iz zaprtih delov zavodov, kar posebej izpostavljajo tudi zadnja poročila Sveta Evrope, saj je Slovenija po tem kazalniku uspešna. Poleg tega so slovenski zapori varni, vendar pa je zato zelo pomembno kvalitetno izvajanje varnostnih nalog. Ko nekdo pobegne iz zapora, se natančno preverijo vsi varnostni postopki. Če so odkrite kakšne pomanjkljivosti, jih odpravijo v najkrajšem času. Na naše vprašanje, kaj se zgodi z zapornikom, ki zbeži iz zapora in se kasneje vrne vanj, na URSIKS dodajajo: "Disciplinsko se ga kaznuje. Ob vrnitvi na nadaljnje prestajanje zaporne kazni takšen zapornik ne uživa več zaupanja, da ne bo zlorabil milejšega režima prestajanja zaporne kazni, zato je nameščen v zaprti režim prestajanja kazni." Zaporniku se med begom tudi zamrzne prestajanje zaporne kazni in mu znova začne teči, ko se vrne za rešetke.

Lani preprečili devet pobegov

Da iz zaprtih delov slovenskih zaporov zaporniki skoraj ne bežijo, kažejo statistični podatki URSIKS. Zadnji pobeg treh zapornikov iz zaprtega dela zapora se je zgodil leta 2018 v koprskem zaporu, v letih 2019, 2020 in 2021 klasičnih pobegov iz zaporov na URSIKS ne beležijo. Spektakularni pobeg je iz koprskega zapora uspel pripornikoma Draganu Milosavljeviću in Damnjanu Mitroviću, ki sta 30. decembra 2018 okoli 3.30 pobegnila iz koprskega zapora. V priporu sta bila zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Milosavljević je bil osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu, se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in odsluženih žimnic, ki so bile na dvorišču, in vrvi iz rjuh povzpela na streho tovornega vhoda, od tam pa s pomočjo vrvi iz rjuh prek zunanjega zida na cesto. Za rešetke slovenskega zapora se nikoli več nista vrnila, pobeg pa je s stolčka odnesel tedanjega direktorja zapora Dušana Valentinčiča. Lani ni bilo pobegov iz zaprtih delov zavodov ali med spremstvi. "Uspešno pa smo preprečili devet poskusov pobega, od tega so bili trije primeri v Prevzgojnem domu Radeče, ki spada pod URSIKS. V dveh primerih je šlo za poskus pobega med spremstvom, v enem primeru za poskus pobega iz zgradbe sodišča in v drugem iz urgentnega oddelka bolnišnice. V šestih primerih so zaprte osebe skušale pobegniti iz zaprtega dela zavoda na način, da so rezale rešetke, izdolble luknjo v steno in v enem primeru s plezanjem na ograjo sprehajališča," so še dodali na URSIKS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta