Zaradi hitrega taljenja ledu se na površju pojavljajo trupla pogrešanih alpinistov

A.L.
21.03.2019 16:30

Številne študije kažejo, da se ledeniki na območju Mount Everesta, kot v večini Himalaje, hitro talijo in tanjšajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi številnih trupel, ki so jih v zadnjem času odkrili zaradi taljenja ledu na najvišji gori na svetu Mount Everest. Od prvega vzpona na goro do danes je tam umrlo okoli 300 alpinistov, kar dve tretjini trupel pa se še vedno nahaja pod snežno odejo, poroča BBC. Skupaj se je na goro do sedaj povzpelo več kot 4800 alpinistov.
"Zaradi globalnega segrevanja se ledene plošče in ledeniki hitro talijo, trupla, ki so ostala zokopana vsa ta leta, pa so zdaj izpostavljena in se pojavljajo na površju," je dejal Ang Tshering, nekdanji predsednik nepalskega planinskega društva. "Odkrili smo trupla planincev, ki so umrli v zadnjih letih, toda tisti, ki so pod snegom in ledom zakopani že dlje časa, še vedno ostajajo pogrešani." Eden tistih, ki je sodeloval pri odkrivanju trupel, je za BBC povedal, da je v zadnjih letih našel okoli deset trupel na različnih lokacijah Mount Everesta. "Očitno se jih pojavlja vedno več," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta