Zaradi namernega povoženja bo en brat v zaporu skoraj pet let, drugi nekaj manj kot tri

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
09.03.2022 20:26

Zanikanje krivde se je bratoma Bajramu in Orhi Sahitiju, vpletenima v naklepno prometno nesrečo v Mariboru, ki bi lahko bila usodna za mladoletnico in njenega soseda, obrestovalo. Doletela ju je nižja kazen od zahtevane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brata se bosta zoper sodbo pritožila. Orha Sahiti (desno) je kljub temu prosil za predčasno prestajanje kazni in so ga tako iz mariborskega pripora že premestili v zapor na Dobu.
Vesna Lovrec

Mariborsko okrožno sodišče je sklenilo sodni proces zoper brata Orho in Bajrama Sahitija, ki sta morala lansko poletje v pripor zaradi očitka, da sta ob Beloruski ulici v Mariboru sodelovala v namernem povoženju mladoletne Mariborčanke in njenega soseda Mustafe B. Zgodilo se je 17. julija na parkirišču v industrijski coni. Orha Sahiti je po odhodu iz nočnega kluba z bratom sedel v svoj neregistrirani audi in se nameraval odpeljati, vendar je na parkirišču povzročil nesrečo in trčil v audi Mustafe B. Ko je slednji pristopil do njiju, se je vnel prepir, ki ga vpleteni niso znali zgladiti. Orha Sahiti je bratu nekaj rekel v romskem jeziku in sedel na sovoznikov sedež v audi, Bajram Sahiti pa za volan. Malo za tem je silovito počilo, audi je trčil v mladoletnico in Mustafo B. in ju hudo poškodoval.

Sprva so jima očitali poskus uboja

Kriminalisti mariborske policijske uprave so brata kazensko ovadili zaradi sodelovanja v poskusu uboja, po končani sodni preiskavi pa je tožilka Ivanka Slana policijski očitek prekvalificirala v milejše kaznivo dejanje. V obtožnici je Bajrama Sahitija obremenila, da je zakrivil dve kaznivi dejanji povzročitve hude telesne poškodbe, starejšemu Orhi pa naprtila, da je brata napeljal h kaznivim dejanjem. Na predobravnavnem naroku jima je ponudila, da če krivdo priznata takoj, bo za Orho Sahitija predlagala kazen treh let zapora, za Bajrama pa pet let in deset mesecev zapora. Oba sta se izrekla za nedolžna in na vseh narokih vztrajala pri tem, da je zatrjevanje očividcev in prijateljev poškodovanih, ki so Orho v romskem jeziku slišali reči, da je mlajšemu bratu ukazal, "sedi v avto in ju povozi", izmišljotina. Zagovarjala sta se, da se je ukaz glasil, "sedi v avto, zbeživa", in svojo obrambo gradila tudi na tem, da sta bila v času nesreče oba hudo pijana. Bajram Sahiti je v postopku to dokazal črno na belem. Ko so ga policisti izsledili in mu odredili strokovni pregled, je namreč rezultat pokazal, da je imel v organizmu od 1,48 do 2,06 grama alkohola na kilogram krvi, vendar po mnenju izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča to ni bistveno vplivalo na njegovo razumevanje pomena kaznivega dejanja, njegovih posledic in zmožnost obvladovanja.Psihiater s to oceni ni presenetil, navsezadnje Bajram Sahiti ne trpi za nobeno duševno motnjo, je pa bila precejšnje presenečenje njegova ocena glede stanja Orhe Sahitija. Policisti zanj niso odredili preizkusa z alkotestom ali strokovnega pregleda, pa je psihiater Vrabič kljub temu ocenil, da je bil v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven. Tako je ugotovil na podlagi tega, kar so o obtoženem povedali sorodniki in prijatelji, ki so se tisto noč družili z njim. Zatrjevali so namreč, da je spil še več od mlajšega brata in bil mrtvo pijan.

Z avtom napadel že v preteklosti

Čeprav tožilka Slana ni podvomila o psihiatrovi oceni, obtožnice zaradi Vrabičevih ugotovitev ni spremenila. "V alkoholizirano stanje se je obtoženi spravil sam," je v sodni dvorani opozorila, kaj o takšni situaciji določa kazenski zakonik. V sklepni besedi je za oba brata terjala še višjo kazen od predlagane na predobravnavnem naroku. Obramba je vztrajala pri razlagi, da je Bajram Sahiti z audijem z vso silo v mladoletnico in Mustafo B. trčil po nesreči in ne naklepno, vendar sodnega senata ni prepričala o tem. Sodišče je odločilo, da ni nobenega dvoma, da je bila povzročitev hudih telesnih poškodb z avtomobilom storjena naklepno. V obrazložitvi obsodilne sodbe je predsednica senata, višja sodnica Vanja Verdel Kokol, razkrila, da za Orho Sahitija to ni bilo prvič. V preteklosti je bil namreč že obravnavan za kaznivo dejanje, v katerem so vpleteni za napad na tretjo osebo uporabili avtomobil. Za napeljevanje Bajrama Sahitija h kaznivemu dejanju je sodišče Orhi Sahitiju prisodilo manj, kot je zahtevala tožilka, in ga obsodilo na dve leti in dva meseca zapora. Ker je dejanje zakrivil v preizkusni dobi, mu je Verdel Kokolova preklicala pogojno obsodbo, s katero je bil obsojen na osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, in mu izrekla enotno kazen dve leti in osem mesecev zapora. Bajrama Sahitija, za katerega je tožilka na koncu postopka terjala šest let zapora, pa je zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb doletela kazen štiri leta in deset mesecev zapora. Čeprav se bosta brata zoper obsodilno sodbo pritožila, je starejši od nepravnomočno obsojenih prosil za predčasno prestajanje kazni in je bil tako iz mariborskega pripora že premeščen na prestajanje kazni v zapor na Dob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta