Žrtev brutalnega ropa se čudi, da psa nista lajala na storilce

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.11.2021 18:49

Na celjskem sodišču se je pričelo sojenje Alenu Čibariću, obtoženemu, da je še z dvema neznancema maja lani oropal par na Frankolovem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policisti so od trojice prijeli le Alena Čibarića, druga dva roparja sta še vedno neznana.

Gordana Possnig

Leto in pol mineva od brutalnega nočnega ropa starejšega zakonskega para v stanovanjski hiši na Frankolovem 14 f, kjer ​Marijan Pelin in Alojzija Guzej bivata zadnja leta. V noči na 18. maj lani, malo pred poldrugo uro, je bil starejši par več kot uro žrtev nasilja brutalnih roparjev. Še danes ju je strah.

Obtoženi o spoštovanju do starejših

"Policija, policija!" sta se nanju drla zamaskiranca, ko sta vdrla v njuno spalnico. Zvezala sta ju in jima premetala hišo, pri čemer je pomagal še tretji, ki v spalnico ni stopil. Preden so ju oropali, so onesposobili videonadzorni sistem na hiši, nakar so ukradli zlatnino, več tisoč evrov gotovine, fotoaparat in prenosni računalnik. Za nameček so se s kraja zločina odpeljali z oškodovančevim hyundaiem, ki ga je policija nekaj dni po ropu nepoškodovanega našla blizu Motnika, z lastnikovimi dokumenti vred. Kot zatrjuje tožilstvo, je trojica rop izpeljala izredno premišljeno, brutalno in nasilno. Oškodovanca, sicer dolgoletna lastnika svečarne na Frankolovem, so storilci načrtno izbrali. Policija je od trojice prijela le Alena Čibarića, medtem ko sta preostala dva še vedno neznana. Čibarić je doma iz Kopra, preiskovalci so ga izsledili na podlagi sledov DNK. Od aretacije je v priporu, zaradi ropa v sostorilstvu mu grozi kazen do 15 let zapora. Čibarić krivdo zanika, v preiskavi je bil redkobeseden, rekel je le, da so mu njegov DNK očitno podtaknili.

Na današnjem pričetku sojenja je svoj zagovor bral. "Imam starše in babico, zato se ne bi nikoli spravil na starejše ljudi. Ni mi jasno, kako se je moj DNK znašel na kraju dogodka. Sem imel pa rokavice, kjer so našli moj DNK, v vozilu in lahko mi je kdo te rokavice tudi ukradel. Sicer pa velikokrat pri svojih opravilih uporabljam rokavice. Z mojo partnerko sva imela pred dogodkom dovolj denarja, zato ne vidim razloga, da bi to storil. Da sem se preživljal s kriminalom, kot trdi tožilstvo, pa je čista laž," je zatrdil obdolženi.

"Raje me ubijte, kot da me takole mučite"

Za njim je sodišče zaslišalo Marijana Pelina. Pred pričetkom pričanja je sodišče predvajalo posnetek njegove izpovedi v preiskavi. "Ko sem se okoli ene ure zjutraj zbudil in šel na stranišče, sem opazil, da je tema na videonadzorni kameri, ki kaže okolico naše hiše, in da piše, da je izklopljen kabel. Temu nisem pripisoval pozornosti, saj se je to v preteklosti že zgodilo. Nekaj minut kasneje pa je dvojica planila skozi vrata v spalnico in naju zvezala. Partnerki so tudi zagrozili, da če bo govorila, ji bodo zalepili usta. Odprli in premetali so vse omare in ukradli denar, več tisoč evrov vredno zlatnino moje pokojne žene, fotoaparat in prenosni računalnik moje partnerke. Nazadnje so vzeli še ključ od avta, ki sem ga imel obešenega na steni ene od omar. Ko se je partnerki le uspelo vstati, je odšla v kuhinjo in prinesla nož, da sva si prerezala trakove na rokah. Ko sva hotela poklicati policijo, pa sva ugotovila, da so prerezali telefonske kable in nama ukradli mobitele. Partnerki je nato uspelo, da je prišla do sosedov, ki so potem poklicali policijo," je pripovedoval oškodovanec, ki ima od dogodka še danes psihične težave, ne ve pa, ali je slabši sluh, ki ga muči zadnje leto, tudi posledica tega. "Nikoli nisem imel sovražnikov, vedno sem pošteno živel," je sodnici Leonidi Jager  odgovoril na vprašanje, ali morda ve, zakaj so se roparji lotili prav njega.

Podobno je izpovedovala tudi njegova partnerka Alojzija Guzej. Spomni se, da je Marijan Pelin storilcem rekel, naj ga raje ubijejo, kot da ga takole mučijo. Ker je zvezana ležala postrani, je zamaskiranca lahko videla. Spomni se, da sta imela na glavi čelno lučko. "Ko sem stopila v sodno dvorano in pogledala obdolženega, sem se prepričala, da je iste višine kakor eden od roparjev. Drugi je bil višji," je povedala o storilcih, ki sta ji zvezala roke in noge. Med pričanjem je poudarila, da imajo pri hiši psa, vendar ta na roparje ni lajal, prav tako ne sosedov pes. V kakšnem dialektu so storilci govorili, Guzejeva ni mogla ugotoviti, ker so spregovorili zgolj nekaj besed.

Sojenje se bo nadaljevalo 15. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta