Županov sin Damijan Janković zanika oškodovanje države in izpostavlja lov na čarovnice

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.03.2019 12:00

Damijan Janković, sin ljubljanskega župna Zorana Jankovića, je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču zanikal očitke iz obtožnice tožilstva in krivde ni priznal, zato se mu bo s soobtoženima začelo sojenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Janković je po naroku dejal, da se ne čuti krivega, kar mu očita tožilstvo, in da gre v tem primeru "za lov na čarovnice".
Damijana Žišt

Pred okrožno sodnico se je na ljubljanskem sodišču danes opravil predobravnavni narok zoper Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ter Boštjana Stamejčiča, ki sta se na sodišču znašla zaradi sumov kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponareditve in uničenja poslovnih listin. Z Jankovićem in Stamejčičem se bo na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel tudi Ivan Mikulin. Zoper njega je bil narok opravljen 11. marca. Mikulin je obtožen kaznivega dejanja davčne zatajitve, Stamejčič davčne zatajitve in ponareditve in uničenja poslovnih listin, Janković pa pomoči pri kaznivem dejanju ponareditev in uničenje poslovnih listin.
Vsi trije so zanikali krivdo, zato se jim bo začelo sojenje. Datum sojenja še ni znan, saj bo sodnica Špela Koleta odločila o dokaznih predlogih odvetnikov Milana Kršića in Gorazda Fišerja, ki zastopata Jankovića in Stamejčiča. Sta pa obtožena dejala, da želita, da jima sodi sodni senat, ne samo sodnica Koletova.

​Oškodovali naj bi državo

Obtoženim tožilstvo očita, da naj bi bili državo prenesli okrog glede utaje davka pri dveh luksuznih stanovanjih v Ljubljani in v Tolminu.
Na Bazo Dante naj bi bil Janković prepisal lastništvo luksuznega stanovanja v ljubljanskem Trnovem, na naslovu Trnovski pristan 22. Podjetje, ki je bilo formalno v lasti vodje projektov v Electi Boštjana Stamejčiča, je imelo v finančnem najemu tudi nekatere nepremičnine, ki jih uporablja družina Janković. Eno od njih je 215 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Trnovskem pristanu pod ljubljanskim gradom, v katerem naj bi prebival Damijan Janković. Gre za stanovanje v elitnem bloku, znanem kot Močerad.
Po mnenju tožilstva naj bi obtoženi Janković, Stamejčič in Mikulin, kot direktorja Baza Dante, uradno prijavili, da bodo v stanovanju na Trnovskem pristanu, ki ga je podjetje kupilo pred časom, opravljali obdavčljivo dejavnost, torej svetovalne posle, v resnici pa je v stanovanju živel Damijan Janković. Na ta način naj bi družba Baza Dante v stečaju neupravičeno dobila vrnjen davek v višini 59 tisoč evrov. Podjetje je davčnemu uradu namreč napačno navedlo, da bo od aprila do junija 2009 uveljavljala odbitni DDV za nakup omenjenega stanovanja. Podobna zgodba naj bi se zgodila s stanovanjem na Mestnem trgu 3 v Tolminu, kjer pa naj bi bili po prepričanju tožilstva dobili neupravičeno vrnjenih 178 tisoč evrov davka. Ko so jih zaradi teh spornih zadev začeli preiskovati kriminalisti, pa so, trdi tožilstvo, za nazaj napisali najemno pogodbo med Damijanom Jankovićem in Bazo Dante.

​Dokazi obrambe drugačni od tožilstvih 

Odvetnik Fišer je danes v sodni spis vložil več dokumentacije, ki dokazuje, da je podobne posle, kot sedaj tožilstvo očita obtoženim, podjetje Baza Dante izvajalo že prej in je bilo po pregledu davčnih organov vedno vse v redu.  Zato ni zdaj jasno, zakaj tožilstvo preganja obtožene, meni. V sodni spis je vložil tudi dokument, ki naj bi dokazoval, da ni res, kar trdi tožilstvo, da so obtoženi šele po davčnem pregledu decembra 2011 napisali najemno pogodbo med Jankovićem in Bazo Dante in jo datirali za nazaj. Takšen dogovor je obstajal že maja 2009, kar izhaja iz dokumenta, je povedal odvetnik Fišer. Odvetnik Krstić pa je dejal, da naj se narok preloži, saj naj sodišče najprej ugotovi, ali bo na sodišču pričala Jankovićeva teta, ki je bila v preiskavi zaslišana. Vendar ni bila opozorjena na pravno dobroto, da kot teta obtoženega ni dolžna pričati. V nasprotnem primeru bi namreč lahko prišlo do kršitve v postopku, saj se na zaslišanje privilegirane priče, ki ni bila seznanjena z možnostjo pravne dobrote, sodba ne sme opirati, je opozoril. Tožilstvo je po njegovih besedah že prej vedelo, da gre za Jankovićevo teto.
Tudi o tem predlogu bo pred začetkom sojenja odločila sodnica Koleta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta