400. ponovitev monodrame Čefurji raus!

sta
05.03.2020 15:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V predstavi igra Aleksandar Rajaković - Sale. 
SiTi Teater

Predstava Čefurji raus! je včeraj zvečer v SiTi Teatru BTC v Ljubljani doživela 400. ponovitev. Monodrama je nastala leta 2009 po istoimenskem romanu Gorana Vojnovića. Avtor dramatizacije in režiser Mare Bulc je ob 300. ponovitvi predstave leta 2013 njen uspeh pripisal odličnemu Vojnovićevemu delu, njegovi aktualnosti in izvrstni igri Aleksandra Rajakovića - Saleta.
Kot so zapisali v teatru, je slovensko javnost pred dvanajstimi leti zarezal roman Čefurji raus!, leto pozneje mu je sledila premiera predstave v gledališču Glej ter nato še film v režiji avtorja romana Vojnovića. Roman, predstava in film po isti slovenski predlogi so prej izjema kot pravilo za domačo umetniško produkcijo, zato "400. ponovitev predstave, nastale po slovenskem besedilu, ni mačji kašelj".
Vsa dela odpirajo teme odraščanja, iskanja skupnosti, drseče identitete in upiranja nestrpnosti v okolju, ki ima še vedno globoko zarisane brazgotine izbrisa, vojne, netolerantnosti do priseljencev, nacionalizma, in stereotipno portretiranje manjšinskih skupnosti, so prepričani v SiTi Teatru.
Monodrama Čefurji raus! je bila v izvršni produkciji Dejmo stisnt teatra, produkciji Zavoda No History in koprodukciji Gledališča Glej premierno izvedena v Gleju marca 2009. Že od začetka velja za uspešnico. Med drugim je bila uvrščena v program Tedna slovenske drame in Dnevov komedije. Poleg gostovanj po gledališčih in kulturnih domovih po vsej Sloveniji je gostovala tudi na Hrvaškem, v Makedoniji, Italiji in Belgiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta