Dr. Peter Krečič o Jožetu Plečniku: Še vedno prevelik za Slovence

Ob knjigi Plečnik - živeti za popolnost, obsežnem delu, ki spremlja življenjsko in poklicno pot arhitekta: pisma, spomini, pripovedi, anekdote se z zgodbami in zgradbami nizajo v kronološkem redu in se prepletajo s srečanji s sodobniki, sorodniki, študenti, sodelavci, naročniki, prijatelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Peter Krečič: "Zakaj bi si postavili zadnjo mejo s Plečnikom? V današnjih časih predvsem pogrešam ambicije zlasti državnih oblasti, da se izkažejo z arhitekturo ali sploh s kakšnim opaznim umetniškim dejanjem."
Robert Balen

Začenjam pri morda za Plečnikov opus obrobnem delu, pa vendarle: v Mariboru bodo porušili kapelo Magdalena, notranja oprema cerkvice, ki je Plečnikova, pa naj bi se ohranila, a še ne vedo, kje, kako. Svetovni škandal bi bilo izgubiti najmanjši detajl njegove arhitekture, pravi Janko Rožič v prispevku o vaši knjigi o Plečniku. Kaj pravite na vse zadrege z ohranjanjem Plečnika danes?
"O nameravanem rušenju me je obvestil kolega umetnostni zgodovinar in pesnik Miklavž Komelj in sem šel takoj gledat na spletne strani, da bi si natančneje ustvaril sliko, kaj se pravzaprav dogaja s kapelo. V osemdesetih letih, ko sem zbiral gradivo za prvo monografijo o Plečniku (DZS, 1992), sem obiskal jezuite v njihovi redovni hiši in se seveda razgledal po kapeli. Hranim vrsto črno-belih fotografij, ki jih dam na voljo vsem, ki bi jih potrebovali pri nujni preselitvi kapele na drugo lokacijo. A na vašem mestu ne bi že takoj videl problema s kapelo v najbolj katastrofični luči, v duhu svetovnega škandala in podobno (ta bi bil v primeru s svetovnim škandalom, če se uresniči uničujoči načrt Bežigrajskega športnega parka v zvezi s 'prenovo' Plečnikovega stadiona za Bežigradom, zgolj opomba pod črto - tu seveda ne gre za razliko v kakovosti, temveč za red velikosti problema), saj je mariborska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravila povsem korekten dokument o možni in potrebni ohranitvi kapele na novi lokaciji. Trenutni problem je, kakor je videti iz drugih virov informacij, da Maribor nima pripravljenih ustreznih prostorskih dokumentov, da bi se selitev lahko čim prej izvedla.

Maribor: Kapela Jezusovega Srca, Ljubljanska ulica 13, 2000 Maribor -
Plečnikov stadion
Tit Kosir
Beletrina
Leta 2007 je Peter Krečič vodil po Plečnikovi Ljubljani avstrijskega zveznega kanclerja Alfreda Gusenbauerja in premiera Janeza Janšo. Skoraj dve desetletji je za državni protokol vodil po Ljubljani kar nekaj kronanih glav in predsednikov držav. Kasneje je vodenja po mestu opravljal kar predsednik Borut Pahor.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta