Kdaj bi se lahko začele polniti dvorane

mh, pv
16.04.2020 15:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska Operna noč naj bi bila letos jesenska.
Andrej Petelinšek

Še 18 mesecev zaprti dvorane in stadioni?

Francoska medijska platforma za resno glasbo France Musique je sporočila, da bodo po mnenju Nemške nacionalne akademije znanosti nogometni navijači in obiskovalci koncertov zaradi koronakrize v najslabšem primeru prikrajšani še za poldrugo leto. Ohranjanje zaprtih stadionov in dvoran še osemnajst mesecev "bi bilo vsekakor pametno", je dejal Gerald Haug, predsednik Akademije znanosti Leopoldina, čigar mnenja nemška vlada zelo upošteva pri odločitvah o nadzornih ukrepih proti pandemiji koronavirusa. "Glede tega, ali bo trajalo še leto in pol, moramo vsekakor počakati," je v ponedeljek zvečer na javnem kanalu ARD priznal v intervjuju. "Toda zagotovo bo trajalo še nekaj mesecev, lahko pa tudi še 18 mesecev." Dvorane in stadioni so po vsej Nemčiji zaprti od sredine marca.

Mariborska operna noč septembra?

Zdaj je že jasno, da dvoran ne bo mogoče polniti vsaj do konca sezone, se pravi do začetka poletja. Vendar so v SNG Maribor bolj optimistični, kot je nemški predsednik akademije znanosti iz zgornje vesti. Napovedali so, da spomladanski program prestavljajo na jesen. V tem paketu pa ni samo premiera opere Marpurgi, o kateri smo že pisali, temveč tudi tradicionalna Operna noč. "Če bo nekako tako, kot si želimo, bi morala biti Operna noč prva stvar, ki bi se zgodila v septembru," je rekel umetniški vodja mariborske Opere Simon Krečič.
Marpurge, ki bi bili sicer premierno izvedeni 3. aprila, vsekakor nameravajo uprizoriti, manj prepričan pa je bil za portal MMC RTV SLO Simon Krečič o izvedbi sicer za sredino maja načrtovane Puccinijeve Madame Butterfly v režiji Piera Francesca Maestrinija. Ta projekt bo "odvisen od nadaljnjega finančnega položaja". "Preostali dve premieri bomo morali nadomestiti na začetku naslednje sezone, kar pomeni, da se nam podre tudi ustaljeni abonmajski sistem. Tu je veliko neznank, zato so točne napovedi še nemogoče," pravi Krečič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta