Klasični mojstri Arsane: Kakršen začetek, takšen konec

Mitja Gobec
28.07.2019 17:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Gorič in Johan Barnoin 
Arhiv festivala

Četrti koncert na ptujskem gradu je predstavil komorni godalni orkester iz Zagreba. V zasedbi so tako profesorji kot nadarjeni mladi godalci. Naj naštejem mlade soliste (finalisti 3. Mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike Oskar Rieding v Celju): brata Elvis - violončelo (12 let) in Lysander Herndl - kontrabas (10 let) iz Gradca; Vasilisa Sokolova (7 let) iz Moskve, Lana Gerasimenko (11 let) iz Lvova ter Ljubljančanka Sara Čaušević (15 let) in Mariborčanka Anastasija Romanova (15 let), vse violinistke. Spremljala sta jih dvanajstčlanski godalni orkester in čembalo. Koncertna mojstrica je bila Inga Ulokina, ki je nastopila tudi kot solistka.
Večer je bil posvečen baročnim mojstrom in Štirim letnim časom. Kot zadnjo točko so izvedli dva stavka skladbe Štirje letni časi za godalni orkester in sopran skladateljice Zoye Petrove, ki je kot odlična sopranistka sama tudi nastopila skupaj z vodjo orkestra Ingo Ulokino. Poslušali smo praizvedbo tega dela, ki je sodobno atonalno koncipirano, vendar sloni na ljudskem izročilu.

Zagrebški komorni orkester 
Arhiv festivala

5. koncert, Solent duo, Meliza Metzger Gómez – sopran, Mario Kurtjak – kitara

Mlada izvajalca sta oba diplomanta Kraljeve akademije za glasbo v Londonu. V duu delujeta tri leta. Predstavila sta samospeve ali pesmi treh skladateljev 18. stoletja: Fernanda Paëra, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Maura Giulianija; dveh iz 19. stoletja: Gabriela Fauréja in Heitorja Ville-Lobosa; ter dveh iz 20. stoletja: Joaquína Rodriga in mlajšega Bernarda Simõesa, ki je bil na koncertu prisoten. Skupno z dodatkom 16 skladb. Sopranistko Gómezovo odlikuje bogata barva v vseh legah. Kitarist Kurtjak jo je subtilno spremljal. Slišali smo tudi dve praizvedbi mladega skladatelja Simõesa, ki je poslušalce tudi pozdravil in nagovoril.
Z gotovostjo lahko zapišem, da so bile najboljše in dobro izvedene skladbe Heitorja Ville-Lobosa (arija iz Brazilske bachiane), Gabriela Fauréja (Metulj in roža ter Maj), zlasti pa Štirje ljubezenski madrigali španskega skladatelja Joaquína Rodriga.

Solent duo 
Arhiv festivala

6. koncert, Nika Gorič – sopran, Johan Barnoin – klavir

Pregovor pravi Kakršen začetek, takšen konec. To velja tudi za letošnje Arsanine koncerte Klasični mojstri. Na prvem koncertu Stefan Milenković, na zadnjem Nika Gorič. Takoj na začetku naj zapišem, da je bil razpored koncertov zelo smiseln in dobro premišljen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta