Kljub vsemu - Front@

23.08.2021 08:38
Letošnji festival sodobnega plesa v Murski Soboti bo daljši kot običajno, začel se je v soboto in bo trajal do petka, da bodo predstave lahko večkrat ponovili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plesna impresija Fuga francoskega koreografa Yoanna Bourgeoisa
Flota

Letošnji, 16. mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki je v Murski Soboti od sobote, 21. avgusta, do petka, 27. avgusta, nosi naslov Kljub vsemu in prinaša predstave iz Velike Britanije, Francije, Španije, Južne Koreje in Slovenije. Poleg predstav, razstave plesne fotografije, koncerta in delavnic program ponuja tudi pogovore z gostujočimi umetniki.

Letošnji festival bo torej trajal dlje kot pretekli, s tem pa omogočal ponovitve večine predstav, tudi tistih na prostem. To je bil preventivni ukrep za epidemiološke razmere.

Festival sta v soboto odprli razstava plesne fotografije Boruta Bučinela Iz kmice in predstava Črnpes – Blackdog britanskega koreografa Botisa Seve v izvedbi njegovega kolektiva Far From The Norm. Gre za "energetsko nabito predstavo z mešanico uličnega in sodobnega plesa, ki je navdušila občinstvo slovitega londonskega gledališča Sadler’s Wells", so sporočili iz zavoda Flota, ki organizira Fronto.

Črnpes – Blckdog britanskega koreografa Botisa Seve v izvedbi kolektiva Far From The Norm
Flota

Po dnevu premora se bo festival danes nadaljeval z delavnico znanega britanskega koreografa in plesalca Thea Clinkarda in s plesno impresijo Fuga – Fugue francoskega koreografa Yoanna Bourgeoisa. Ta bo v soboškem parku do 25. avgusta na ogled v kar trinajstih ponovitvah.

Slovenska plesalka, koreografinja in balerina Sanja Nešković Peršin se bo v Galeriji Murska Sobota predstavila s posebnim in intimnim projektom Točka. Brez Povratka. Kratka plesna kompozicija, razstava in kiparska instalacija v enem bo od 25. do 27. avgusta izvedena za vsakega gledalca posebej.

Prav tako od 25. do 27. avgusta bo v soboškem mestnem parku v Trubarjevem drevoredu na sporedu plesni duet Cossoc špansko-slovenskega dvojca, ki ga sestavljata Magi Serra in Anamaria Klanjšček. Anamaria Klanjšek je v rodnem Prekmurju nazadnje nastopila na lanski ediciji festivala, in sicer v zaključni produkciji španske koreografinje Roser Lopez Espinosa.

Skupina EnKnap se bo predstavila s posebnim projektom Oder 360, v katerem si je izbrane odlomke plesnih predstav mogoče ogledati iz središča prostora s tehnologijo, ki smo jo doslej poznali le iz računalniških igric, kar omogoča posebno prostorsko doživetje koreografije.

26. avgusta bo na festivalu nastopil tandem iz Južne Koreje Raeyoung Park, in sicer z duetom Grasp. V Gledališču Park bo zvečer video predstavitev drugih izbranih del - katerih izvajalci zaradi pandemije ne bodo prišli v Slovenijo - zaokrožil solo Ples zate Ryuza Fukuhare, korejskega koreografa in plesalca, ki živi in ustvarja v Sloveniji.

Zadnji dan 16. Fronte, 27. avgusta, se bodo v mestnem parku, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, z avtorskimi plesnimi miniaturami predstavili mladi plesalci, izbrani na mednarodnem plesnem tekmovanju OPUS1 v Celju. Festival se bo zaključil na grajski ploščadi, z glasbenim, plesnim in filmskim koncertom Potujočega kina Bridka Bebiča. Na koncertu z naslovom Od kovača do knapa Bratko Bibič s skupino glasbenikov združuje glasbo in video iz plesnih filmov Iztoka Kovača in skupine EnKnap v avdiovizualni kolaž.

Umetniški vodja festivala Matjaž Farič je v uvodniku v festivalski katalog zapisal: "Sestavljati program festivala, ki bi zgolj odražal omejitve v predstavljanju umetnosti in organiziranju prireditev zaradi ukrepov za zajezitev pandemije, je premalo. Potrpežljivost, s katero že več kot leto gledamo na umetnost možnega, hitro kopni. Zato je pomembno, da so umetniški dosežki dostopni v živo, ne glede na vse prepreke, še bolj pomembno pa je, da ne izgubimo navdušenja nad vrhunskimi dosežki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta