Kolektivna pogodba o samozaposlenih v kulturi še ni podpisana, sindikati protestno zapustili sestanek z ministrstvom

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
21.06.2024 15:35

Bolj kot vsebinske nedoslednosti sindikate skrbi predlog ministrstva, da bi dogovor začel veljati januarja 2025. Na ministrstvu odgovarjajo, da so sindikatom že poslali nov predlog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnutek ministrstva se ne ujema z vsebinskimi rešitvami delovne skupine, ki je bila ustanovljena pred več kot letom dni, so sporočili sindikati.
Matic Ačko

Napovedi, da bi lahko več kot leto dni trajajoča pogajanja sindikatov in ministrstva za kulturo o ureditvi položaja samozaposlenih v kulturi ta teden doživela epilog, so se izkazale za napačne. Četrtkov sestanek, na katerem je ministrstvo sindikatom predložilo osnutek dogovora, so sindikati namreč protestno zapustili. 

"Sklepi zapisnikov ne pomenijo nič"

Kot so sporočili pri Sindikalni konfederaciji Glosa-Zasuk in sindikatu Sviz, se osnutek dogovora, ki so ga po ultimatu sindikatov konec maja na ministrstvu skladno z dogovorom sicer pripravili pred koncem junija, ne ujema z vsebinskimi rešitvami delovne skupine, ki je bila ustanovljena pred več kot letom dni in katere naloga je bila, da najde rešitve, ki bi jih vpisali v kolektivno pogodbo. Bolj kot vsebinske nedoslednosti sindikate skrbi predlog ministrstva, da bi dogovor začel veljati januarja 2025, "kar pomeni, da sporazum sploh ne bi opravljal dogovorjene premostitvene funkcije do uveljavitve uredbe", so na tiskovni konferenci dejali sindikati.

Da bi se položaj samozaposlenih lahko uredil s kolektivno pogodbo, so sindikati "s pravnim mnenjem in evropskimi smernicami" zagotavljali že lani, ministrstvo pa je vztrajalo, da je zato treba spremeniti zakon. To je zamaknilo časovnico sprejetja kolektivne pogodbe, ki je bila sprva napovedana za začetek leta 2024. Spomnimo, ministrstvo je v vmesnem času dalo v javno obravnavo spremembe in dopolnitve uredbe na tem področju, ki je v javni obravnavi še do 15. julija.

(TEMA) Samozaposleni v kulturi: "To je še vedno prostovoljna odločitev za revščino"

"Na sestanku so se pogovori dodatno zapletli ne le zaradi terminov in vsebinskih nedoslednosti, temveč tudi zaradi na strani ministrstva na novo izpostavljene ovire, da tudi ta dogovor zahteva medresorsko usklajevanje in ustrezno pravno podlago," so sporočili iz vrst sindikatov. Sindikati nasprotujejo navedbam vlade, da samozaposleni za sklepanje kolektivne pogodbe potrebujejo zakonsko podlago. Iz Zasuka so sporočili, da so se z ministrstvom znova znašli na začetni točki. "Smo brez kolektivne pogodbe, brez uredbe, brez premostitvenega sporazuma in brez usklajenih vsebin. Imamo le dobre namene in kilometre zapisnikov, katerih sklepi očitno ne pomenijo nič." In še, da predlogi ministrstva očitno niso nič drugega kot kupovanje časa. 

Sindikat Zasuk: "Smo brez kolektivne pogodbe, brez uredbe, brez premostitvenega sporazuma in brez usklajenih vsebin. Imamo le dobre namene in kilometre zapisnikov, katerih sklepi očitno ne pomenijo nič."
Jaka Babnik

Pogovore bodo nadaljevali

Na dogajanje na četrtkovem sestanku so se odzvali tudi na ministrstvu za kulturo. Sporočili so, da so sindikatom po četrtkovem sestanku v petek že poslali nov vsebinski predlog glede urejanja minimalnih standardov plačila samozaposlenih v kulturi in da pričakujejo njihov odgovor. Dodali so, da so se na prekinjenem sestanku strinjali, da bodo vsebinske pogovore nadaljevali, in da so sindikate obvestili, da so ta teden v medresorsko usklajevanje poslali novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki bo podlaga za sprejetje uredbe o minimalnem plačilu.

Nad prekarnost samozaposlenih v kulturi z novo uredbo: Prenovljen bo seznam poklicev samozaposlenih in seznam nagrad

Ministrstvo je že začelo večjo reformo statusa samozaposlenih v kulturi, so zapisali in spomnili na uredbo, ki so jo v sredini meseca poslali v javno obravnavo. "Gre za del večje reforme statusa samozaposlenih v kulturi, s katero sledimo cilju krepitve statusa samozaposlenega in večje socialne varnosti," so sporočili in kot ključno spremembo znova izpostavili uvedbo štirih kariernih razredov ter spomnili na druge novosti, ki jih uredba napoveduje: prenovljen seznam poklicev samozaposlenih in seznam nagrad s področja kulture, po novem pa bo po načelu "vsako delo šteje" presojano tudi delo, za katero samozaposleni doslej praviloma niso dobili plačila. 

Ministrstvo je že začelo večjo reformo statusa samozaposlenih v kulturi, so sporočili v odzivu. 
Gov

Napovedali so še, da bo položaj samozaposlenih obravnavala tudi prihajajoča sprememba krovnega zakona. "Med drugim je glede na karierne razrede načrtovana uvedba večstopenjskega cenzusa, lažje prehajanje med statusom samozaposlenega in zaposlenega, ureditev zdravstvenega varstva in podobno," so še zapisali in dodali, da so vse od nastopa mandata junija 2022 izvedli več ukrepov, s katerimi so izboljšali položaj samozaposlenih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta