(KONCERTNA KRITIKA) Z žlahtno muzikalno vehemenco

Tone Žuraj
19.01.2022 06:00

Prvi abonmajski in obenem 21. tradicionalni novoletni koncert koncertnega abonmaja Grad Rače: violinistka Veronika Brecelj in violončelistka Vita Peterlin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Abonma Grad Rače: Veronika Brecelj in Vita Peterlin 

Slavko Rajh

Na prvem abonmajskem in obenem 21. tradicionalnem novoletnem koncertu koncertnega abonmaja Grad Rače 9. januraja v Beli dvorani gradu Rače sta nastopili violinistka Veronika Brecelj in violončelistka Vita Peterlin s sporedom Ludwiga van Beethovna, Reinholda Glièrja, Nenada Firšta, Peterisa Vasksa in Johana Halvorsena.

Zasedbe, ki so sicer redkejše, se lahko izkažejo v vseh ozirih - programskem, glasbeno-vsebinskem učinkovanju in seveda muzikalnem - nadvse učinkovite. Takšna je bila tudi zasedba violina-violončelo. Slišali smo dognana dela odličnih avtorjev, ki se redkeje pojavljajo na naših koncertnih odrih (razen Beethovna in Firšta). Iz celotnega sporeda originalnih skladb za to zasedbo je bil samo prvo izvedeni Beethovnov Duo za violino in violončelo s stavki Allegro comodo, Larghetto sostenuto in Rondo priredba iz originala za klarinet in fagot. Pa še ta je v priredbi učinkoval adekvatno originalu (če ne še boljše).

Iz 8 Pieces, Op. 39, R. Glièrja temperamenta polnimi stavki Berceuse, Canzonetta in Scherzo so bili izvedeni s podobno žlahtno muzikalno vehemenco, ki smo jo opazili že pri Beethovnu - tukaj še s stopnjevanjem. Tehtna in tehnično zahtevna Firštova Somethingwild za violino - odlično delo -, je našla pravo interpretacijo, ki je odslikala, kar ta učinkovita skladba zahteva.

Ne samo kot osvežitev utečenega programskega panteona koncertne scene Gradu Rače, je Vasksov Castillo Interior prvovrstno delo od invencije in kompozicijskega pristopa do poznavanja zmožnosti glasbil prepričljivo učinkoval v vseh naštetih komponentah. V že omenjenem loku je bila izvedena tudi zaključna Passacaglia Johana Halvorsena, kot dodatek pa še Glièrjeva Gavotta.

Violinistka Veronika Brecelj, s študijem in prvimi mesti na tekmovanjih doma in v tujini, sodeluje v več komornih zasedbah in je sodelovala z različnimi orkestri doma in v tujini ter je tudi dobitnica Kozinove nagrade. S tem pedigrejem uspešno soustvarja našo kulturno krajino.

Podobne reference sodijo tudi k violončelistki Viti Peterlin, ki jo je umetniška pot pripeljala tudi do nastopa v duu s pianistko v Carnegie Hall v New Yorku.

Duo Brecelj-Peterlin odlikuje igra, ki je brezkompromisna v muzikalnem učinku in čisti intonaciji; gotovo pripomore tudi podoben temperament. K skupnemu seštevku koncerta sta nekaj prispevali tudi odlični glasbili, na kateri ustvarjata svoje zvočne podobe. Koncert je dostopen na spletni strani KUD Rače in youtubu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta