Mednarodni festival likovnih umetnosti: Reciklirane zgodbe - kolaž, asemblaž

mh
17.10.2020 07:00

Nagrado ZDLUS-a za življenjsko delo za asemblaž je prejel mariborski akademski slikar Jože Šubic, mednarodna žirija pa je podelila grand prix mladi slovenski umetnici Anji Kranjc

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Šubic, letošnji nagrajenec ZDLUS-a za življenjsko delo - razstava v Galeriji dr. Ceneta Avguština, ZVKD Slovenije v Kranju 
Marko Tušek

Med 28. septembrom in 3. novembrom v Kranju poteka 9. Mednarodni festival likovnih umetnosti 2020 v organizaciji Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije (ZDLUS). Sodeluje 100 avtorjev iz 25 držav s 300 likovnimi deli na 18 razstavnih prostorih. Festival je namenjen lepljenki, kolažu in asemblažu z naslovom Reciklirane zgodbe. Asemblaž izhaja iz francoske besede assemblage, kar pomeni združitev, zbiranje ali spojitev. Izvor asemblaža kot umetniške oblike sega v kubistične konstrukcije Pabla Picassa v leta med 1912 in 1914.

Mednarodna žirija v sestavi Ervin Dubrović, predsednik, ravnatelj Mestnega muzeja Reka, Nina Jeza, Klavdij Tutta in Milena Koren Božiček je podelila veliko nagrado - grand prix mladi slovenski umetnici Anji Kranjc za "vrhunsko usklajevanje med klasičnim in sodobnim pristopom, z mojstrskim povezovanjem in obvladovanjem različnih materialov". Posebne nagrade žirije so prejeli Andrej Pavlič, Rudi Skočir (Slovenija), Kateryna Burlina (Ukrajina), Robert Houzar (za fotografijo, Češka), Domen Dimovski (za video, Slovenija), Katarina Toman Kracina in Marija Mojca Pungerčar (Slovenija). Častno priznanje je dobil Franz Berger iz Avstrije, odkupna nagrada Gorenjskega muzeja pa je ostala v Kranju mladi umetnici Martini Marenčič. Priznanja so prejeli še Barbara Jurkovšek, Tina Pavlin in Nobuko Hamano (Japonska).

Spomnimo, nagrado ZDLUS-a za življenjsko delo je prejel na začetku festivala mariborski akademski slikar Jože Šubic za ustvarjanje na področju kolaža, asemblaža in 3D-slike. Nagrajenčev tokratni razstavljeni izbor zajema dela, ki so nastajala od devetdesetih do danes in vključuje štiri cikle.

Prvi cikel je umetnik poimenoval FAK in zajema velike okrogle asemblaže, ki so narejeni kot nekakšni ščiti iz raznolikih materialov, med katerimi prevladujeta les in baker.

Drug cikel je Zenzuht, kjer umetnik v majhnih zabojih reciklira prepoznavne ready-made predmete, s katerimi udejanja svoje fantazije in fantazme.

Tretji cikel je naslovljen Devet postaj tvojega okusa, kaže pa nadgradnjo prejšnjega: umetnik izdeluje objekte, uporablja raznolike materiale, poleg bakra in lesa so vključene še keramične posodice in manjše skulpture.

Četrti, ki je pravzaprav umetnikov najnovejši cikel, nosi naslov Glorious Twelfth, zajema pa že samostojni kiparski del: dvanajst keramičnih ženskih glav, med katerimi ima vsaka svojo simbolično poudarjeno lastnost, od kolesarke preko strelke do nabiralke biserov ... Šubic z različnimi materiali uspešno komponira simbolične vsebine in likovne metafore v svojstvene fantazmagorične umetnine, ki vsakemu posamezniku omogočajo raznolik vpogled ali občutek. V prostorske postavitve vključuje predmete iz vsakdanjosti, organske materiale, jih pretvarja v polnopomenske objekte, ki s svojo asociativno močjo večrazsežno nagovarjajo gledalca in ga prav zato nikoli ne pustijo hladnega, je zapisala kustosinja Nina Jeza. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta