Na letošnjem Prepišnem uredništvu danes in do četrtka o prizmah poezije

TJ. G.
20.05.2024 06:00

Skrajni čas je tudi za bolj poglobljeno debato o poeziji in njenih življenjih, so pred štiridnevnim festivalskim dogajanjem napovedali pri založbi LUD Literatura.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek iz lanskega festivala. Umor, so zapisali: Ana Geršak, Mirt Komel in Primož Mlačnik  
Lud Literatura

"Naš literarni prostor se lahko pohvali z velikim številom kvalitetnih pesnic in pesnikov, nekateri bi celo rekli, da smo ʼnarod poezijeʼ". A kakšna je v resnici recepcija zbirk pri bralstvu, kako pesmi, ki pridejo od avtorjev_ic, zaživijo med publiko?" se bodo letos pri založbi LUD Literatura spraševali na že 12. Prepišnem uredništvu. Festival, ki so ga podnaslovili Prizme poezije, osrednja tema pa bo torej poezija, bo med 20. in 23. majem potekal v LUDi na Trubarjevi 51 v Ljubljani. 

"Kot založba, ki vsa leta redno izdaja izvirne pesniške zbirke, objavlja poezijo v reviji Literatura in v spletnem mediju ter prireja pesniška branja, smo ugotovili, da je skrajni čas tudi za bolj poglobljeno debato o poeziji in njenih življenjih," so pri LUD Literaturi napovedali ob  letošnji ediciji festivala. Ali poeziji upada priljubljenost? So bralci_ke bolj zainteresirani za romanopisje oziroma prozo nasploh? Če so, zakaj? O poeziji se rado govori, da je teže razumljiva, bolj hermetična, kriptična. Ampak ali to drži? Je za to odgovoren kritiški diskurz, "napačno" predstavljanje poezije javnosti? Razpravljali bodo tudi o pomenu festivalov, antologij in pesniških branj in posebno pozornost namenili tudi prvencem, so že zapisali na založbi.

Nikoli ne stopiš v isti žanr dvakrat: Andrej Blatnik, Veronika Šoster in Ana Schnabl so lansko leto napolnili knjigarno na Trubarjevi.  
Lud Literatura

 

Festival so odprli že v četrtek, z dogodkom Tko Kot Tok!, na katerem so nastopili pesnika Primož Čučnik in Ana Pepelnik ter glasbenik Tomaž Grom. Osrednji del dogajanja pa se začenja danes z okroglo mizo z gostoma Andrejem Blatnikom in Ireno Novak Popov. V goste bodo v naslednjih dneh povabili pesnice in pesnike, bralke in bralce, prevajalke in prevajalke in sez njimi pogovarjali o poeziji, jih povabili k "nakratkim", seriji kratkih predavanj, se prepustili branju iz prvencev, uživali v pesniško obarvanih glasbenih nastopih, doživeli posebno edicijo Poezije na podlago, na delavnici Človek ni čoln pod mentorstvom Jerneja Županiča pa se bo mogoče preizkusiti tudi v pisanju lastne poezije.

Med pesniškimi imeni bodo med drugim nastopili Cvetka Lipuš, Miljana CuntaZoran Pevec, Kristina KočanMilan Jesih, Sergej Harlamov, Nataša VelikonjaVesna Liponik, Sergej Harlamov in drugi. Celoten program je dostopen na spletni strani založbe.

Lud Literatura

Za organizacijo festivala skrbijo Veronika Šoster, Gregor Podlogar in Silvija Žnidar. Vstop na festivalske dogodke je prost. Na pesniške delavnice je potrebna predhodna prijava. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta