Namibijci in globalni svet

Razstava Lina Gerkmana, fotografa in oblikovalca iz Ljubljane, North of South, v mariborski Fotogaleriji Stolp tematizira trk kolonializma in prevladujoče ekonomije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lin Gerkman: North of South

V Fotogaleriji Stolp v Mariboru je od 8. maja na ogled razstava fotografij mladega ljubljanskega fotografa in oblikovalca Lina Gerkmana z naslovom North of South (Sever juga). Prinaša preplet portretov in krajin, s katerimi samosvoje tematizira spremembe v današnji Namibiji. Avtorjevo delo ni neposredno dokumentarno, teži h konstruktivni interakciji s subjektom fotografiranja. V svoji pripovedi se izogiba kakršnemukoli kritičnemu vrednotenju videnega in doživetega, pravi Gerkman.
Podobno kot pretežni del afriških držav tudi Namibijo bremenijo posledice postkolonializma in tranzicije, zlasti prepad med bogatimi in revnimi. Na obrobjih prostrane puščave najdemo preostanek raznolikih ruralnih kultur, zavezanih ohranjanju tradicije, prizadevajo si tudi za večjo integracijo v prevladujočo ekonomijo. Namibija, ki je samostojna od leta 1990, je bila v zelo kratkem času deležna velikih družbenih sprememb. Ljudje na podeželju so se znašli v nekakšnem časovnem vakuumu, ki onemogoča celovit prehod iz tradicionalne kulture v sodobno. To življenje vmes, kot ga lahko poimenujemo, je rdeča nit nastalih fotografij Lina Gerkmana, pravi likovna kritičarka, kuratorka Petra Čeh. Projekt dokumentira različne zgodbe iz današnje družbene krajine podeželske Namibije. Osredotoča se na sprejemanje sodobnih tehnologij s strani ljudstev tradicionalnih kultur in posledice, ki jih ima na njihov način življenja. Serija zajema dvojnost načinov življenja ljudi, ki so globoko povezani s svojo tradicijo in nepovratno navajeni na proizvode tehnološkega napredka, kot so mobilci, avtomobili, farmacevtski izdelki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta