Ne trkaj na vrata sreče

mh
21.10.2020 15:30

Akademska slikarka specialistka Jasna Kozar v Galeriji Runa v Piranu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Kozar: Konec-začetek, olje na platno, 2020 
Runa

Mariborska akademska slikarka specialistka Jasna Kozar od 16. oktobra razstavlja v galeriji Runa v Župančičevi 7 v Piranu. Naslov razstave je Ne trkaj na vrata sreče. Povabilo za razstavo je prišlo od Razzaka Jubayerja, vodje piranske galerije Runa. "Slikarstvo Jasne Kozar je neskončna barvita preproga," je zapisal, "v kateri so med drugim skrite zgodbe. Na belem platnu tke zgodbe, ki se dotikajo duše. Umetnost je duhovnost, nad-vera, mistične sanje med nebom in zemljo so edina rešitev za človeštvo. Jasna obvlada veliko slikarskih tehnik, vanje vključuje 'indijske' dekorativne detajle, da ne bi pozabila na Indijo. Svoj notranji jezik transformira s potezami čopiča v oblike, ki objemajo njeno umetnost, dotikajočo se sanj. Jasna nas uči gledati in videti."

Jasna Klara Kozar (1952) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Gabrijelu Stupici in Jožetu Brumnu. Tam je leta 1977 zaključila še slikarsko specialko pri profesorjih Gabrijelu Stupici in Jožetu Ciuhi. Podiplomski študij je leta 1979 nadaljevala na Inštitutu za dizajn v Ahmedabadu v Indiji. Študijsko se je izpopolnjevala še na Cite Internationale des Arts v Parizu. Danes je upokojena kot samozaposlena v kulturi. Razstavlja doma in v tujini in v Mariboru na Lentu vodi Galerijo 3X. V času koronske osame je naslikala več kot 500 družbenoangažiranih risb in slik na temo koronavirusa. Slike in risbe karantenskega obdobja je vseskozi odmevno objavljala na svoji facebook strani. Julija letos jih je tudi razstavila v svoji Galeriji 3X na Lentu. "Pri prebiranju horoskopov sem dojela, da je leto 2020 moje leto," je povedala za Večer, "vendar nisem pričakovala, da se bo moral zato ustaviti cel svet! Ampak vem, da sem se na ta trenutek pripravljala celo življenje."

Razstava v Piranu bo na ogled do 6. novembra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta