Nujni ukrepi za preživetje založništva

pv
16.04.2020 15:44

Državni odkup redne založniške produkcije "bi lahko tudi sicer predstavljal trajnosten način ohranjanja te ogrožene dejavnosti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Predstavniki Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri gospodarski zbornici so pristojnim ministrom in sekretarjem na ministrstvih za kulturo, izobraževanje, znanost in šport ter za gospodarski razvoj poslali pismo s predlogom nujnih ukrepov za preživetje slovenskega knjižnega založništva in knjigotrštva.

95-odstotni padec že tako prepolovljenega prometa

V Sloveniji deluje 210 založb s 550 zaposlenimi in okoli 850 rednimi in honorarnimi sodelavci. Dejavnost zagotavlja tako skupno skoraj 1500 delovnih mest. Promet v slovenski založniški panogi, ki je leta 2008 znašal 122 milijonov evrov, se je od zadnje finančne krize prepolovil. Panoga se tudi v pokriznih časih še ni uspela konsolidirati, njen skupni lanski promet je znašal le še 61 milijonov evrov, so v pismu opisali stanje panoge pred epidemijo.
"Sedanja kriza pomeni nepričakovan dodatni šok. Založniki poročajo o 95-odstotnem padcu prihodkov in popolni zaustavitvi delovanja zaradi zaprtih skoraj vseh prodajnih poti, knjigarn, knjižnic in šol. Slovenska politika je založniški panogi že priznala poseben status z enoglasno podporo znižani stopnji DDV, zato smo prepričani, da bo država prepoznala pomen založništva tudi znotraj paketa interventnih pomoči."

Skandinavski model odkupa knjižne produkcije

Predlagajo, da država poseže na zamrznjen knjižni trg, in sicer po skandinavskem/norveškem modelu odkupa redne založniške produkcije, "ki bi lahko tudi sicer predstavljal trajnosten način ohranjanja te ogrožene dejavnosti".
Brez učbenikov izide v Sloveniji na leto 4000 knjig, v času zaprtih knjižnih poti naj bi jih izšlo 1200. Državi predlagajo interventni odkup knjižne produkcije v dveh fazah. Prva faza: takojšnji odkup knjižnih naslovov iz obstoječega založniškega programa, namenjenih ogroženim družbenim skupinam (starejšim, bolnim in otrokom) in šolskim knjižnicam, predvidoma 1000 naslovov po 250 izvodov vsakega. Druga faza: postopen odkup novoizdanih knjižnih naslovov v obdobju od marca do maja 2020, namenjenih splošnim in šolskim knjižnicam, predvidoma 1200 naslovov po dodatnih 250 izvodov vsakega, z možnostjo podaljšanja odkupa do konca leta 2020. Razen interventnega odkupa knjižne produkcije je zaradi nadpovprečno dolgega produkcijskega in prodajnega cikla po mnenju zbornice nujna tudi takojšnja vzpostavitev ugodne državne garancijske sheme, državo pa pozivajo še, naj pomaga knjigarne ohranjati tudi tako, da bi bil prevzem učbenikov mogoč samo v knjigarnah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta