(PISMO) Minister Simoniti si jemlje pristojnosti, ki mu ne morejo pripadati

kr
02.12.2020 15:25
Objavljamo javno pismo Društva slovenskih režiserjev ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju ob ravnanju s samozaposlenimi v kulturi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasko Simoniti
STA

V Društvu slovenskih režiserjev smo ogorčeni nad samovoljnimi odločitvami ministra za kulturo v zvezi s statusi samozaposlenih v kulturi in s pridobitvijo pravice do prispevkov za samozaposlene v kulturi.

Opozarjamo, da niti za izbris glasbenika Zlatana Čordića iz razvida niti za zamude z odločbami o pravici do plačila prispevkov ne obstaja pravna podlaga in da omenjena dejanja razumemo izključno kot poskus ustrahovanja. Dejstvo, da si ministrstvo drzne v odločbo zapisati, da je nekdo "s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti", je nezaslišano in pomeni, da si minister jemlje pristojnosti, ki mu nikoli in nikdar ne morejo pripadati. Nenadne, protipravne in v svojem bistvu totalitarne odločitve, s katerimi ministrstvo med samozaposlene v kulturi in javnost namerno vnaša kaos, ne ogrožajo le socialne varnosti in eksistence umetnikov, temveč so tudi v popolnem nasprotju z nalogami ministrstva za kulturo v vsaki demokratični državi - omogočanjem ugodnih pogojev za ustvarjalce ter skrbjo za raznolikost ustvarjanja in svobodo umetniškega izražanja.

Ob tem naj spomnimo, da minister v okviru svojih obveznosti že mesece ni sposoben zagotoviti niti izplačil za opravljeno delo na filmskih projektih, s čimer se Slovenija sramotno uvršča med države, ki ne spoštujejo pogodb in kršijo najosnovnejše postulate vladavine prava.

Upravni odbor Društva slovenskih režiserjev

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta