Pojmo s Slovenijo

Sing with Slovenia je slogan največjega mednarodnega zborovskega festivala, ki ga v tem tednu gosti Slovenija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zborovska fotopromenada v Tivoliju
JSKD

V soboto zvečer se je začel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, namesto na Kongresnem trgu, kot so načrtovali organizatorji, mednarodni zborovski festival Europa Cantat (EC) Ljubljana 2021. Vsaka tri leta ga organizirajo v drugi državi, Slovenija je prestižni naslov prejela od Estonije. Talin je bil gostitelj EC pred tremi leti. Festival Europa Cantat organizira pri nas Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Med 17. in 22. julijem se bodo zvrstili številni koncerti, delavnice, seminarji v živo in hibridno.

Slavnostno odprtje festivala je neposredno prenašala TV Slovenija, glasbeno pa sta ga zasnovala programska vodja EC Mihela Jagodic in član glasbene komisije festivala Damijan Močnik. Režiser, scenarist in scenograf je bil Matej Filipčič. V programu so Zbor sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, nemška vokalna skupina Singer Pur, solistki Katarina Henryson iz Švedske in Kim Nazarian iz ZDA, pevka Zvezdana Novaković s skupino ljudskih pevcev in godcev, Mengeški pritrkovalci ter različni instrumentalisti, tudi džezovski in rokovski, predstavili žanrsko razvejenost zborovskega petja.

Spored je bil bolj ali manj železnorepertoaren, kanonski. Začeli so z estonsko uspavanko v priredbi Arva Pärta (kot poklon prejšnjemu gostitelju Talinu), nadaljevali z ljudskimi pesmimi različnih slovenskih pokrajin (od Bele krajine, Rezije do Prekmurja) v domačih in tujih priredbah, renesančnim zborovskim skladateljem Jacobusom Gallusom in njegovim znanim madrigalom, Musica noster amor (ki je moto vsakoletnega najbolj mednarodno relevantnega zborovskega tekmovanja pri nas - Naša pesem v Mariboru). Na sporedu sta bila seveda tudi naš najboljši sodobni zborovski skladatelj Lojze Lebič in njegova pesem Vem, da je zopet pomlad, v izvedbi litijskega zbora. Za žanrsko pisanost, tako značilno za Europa Cantat, pa so bile priredbe Stinga in skupine Queen. Za sklep so nastopajoči združeno izvedli evropsko himno Oda radosti. Prireditev je vešče povezoval v dveh jezikih Boštjan Romih.

Slavnostni govorniki so bili predsednik Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik Evropske zborovske zveze Carlo Pavese, ki je dejal, da se kar 37 milijonov ljudi iz vse Evrope udeležuje skupinskega petja. Europa Cantat pa je po njegovem "žarek v temi tega težkega obdobja".

Pavese je nastopil skupaj z vršilko dolžnosti direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Metko Šošterič.

Kot je dejal Pahor, festival prihaja v Slovenijo v simbolnem času, ko država praznuje 30 let samostojnosti in je prevzela predsedovanje Svetu EU. "Tako slovenska samostojnost kot evropska skupnost v sebi nosita najžlahtnejše sporočilo o sodelovanju, spoštovanju, prijateljstvu in sožitju. Na teh temeljih je nastal festival, ko so se po drugi svetovni vojni združili in povezali glasbeniki različnih narodnosti. Z njim danes mlade motivirate za prijateljsko sodelovanje prek kulture in pevskega udejstvovanja. Glasba najlepše zazveni ravno z ubranostjo in s skupno uglašenostjo," je v nagovoru poudaril Pahor. Izrazil je veselje, da je organizatorjem, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Evropski zborovski zvezi (European Choral Association - ECA), kljub vsem težavam uspelo prirediti festival, na katerem bo mogoče mednarodni javnosti predstaviti slovensko glasbo. "S petjem smo se zahvalili zdravstvenim delavcem, z oken in balkonov je odmevala pesem. Bili smo združeni, čeprav narazen. S petjem in igranjem na instrumente smo komunicirali med seboj na daljavo," se je časa pandemije, ki kroji tudi slovensko izdajo festivala, dotaknil Pahor.

Festival bo z motom Pojmo s Slovenijo (Sing with Slovenia) do četrtka, 22. julija, gostil koncerte v živo na štirih prizoriščih po Ljubljani, na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, ter strokovne vsebine na festivalski spletni televiziji EC TV. V parku Tivoli, na Jakopičevem sprehajališču, je tematska fotografska razstava - zborovska fotopromenada.

Festival je odprl podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, taktirko festivala je prejel od Raula Talmarja, umetniškega direktorja festivala 2018 v Talinu, ki je spregovoril tudi v odlični slovenščini. Predala sta si simbolni darili, uokvirjena natisa faksimila not Gallusa in Pärta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta