(PORTET TEDNA) Igralca vseh igralcev iz predstave vseh predstav

Uroš Kaurin in Vito Weis sta multifunkcionalca, ki se priženeta do vseh robov, herojsko, s strastnim (v)pogledom v bistvo teatra in igralstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Kaurin in Vito Weis v predstavi Heroj 2.0
Nada Žgank

Redko igralski tandem v predstavi dobi vrhunsko nagrado. Mariborčana Uroš Kaurin in Vito Weis sta letošnjo Borštnikovo nagrado za igro dobila kot presežni dvojec za sijajno soigro v osebni zgodbi, znotraj katere zaživijo solistične igralske bravure, pa tudi natančna partnerska igra in improvizirani segmenti. Vse to v lastni avtorski predstavi - performansu Heroj 2.0 v koprodukciji KUD Moment in Zavoda En-knap. Osupljiv prvinski teater je to, do bolečine kopajoč po sebi, duhovit in poln skoraj deške miline. Najboljši portret sta si tako izrisala že sama v tej "predstavi vseh predstav". Priženeta se do vseh robov, herojsko, s strastnim (v)pogledom v bistvo teatra in igralstva.
Začneta s svojima diplomskima nalogama na AGRFT, publika izbira pasuse iz njih, seveda si ju zamenjata. Neverjetno zabavno branje, ki vpelje tudi avtobiografije obeh, začenši s prvimi spomini na nastope, prve mentorice, mame - šivilje kostumov in tekstov, neuspešno igranje glavne vloge. Vito je začel kot čriček, nadaljeval kot zebra in vse druge živali, Uroš ni dobil glavne vloge niti v maminem tekstu. Z Vitom ne more nihče delati ali on ne z drugimi, Uroš si išče eksistencialne bližnjice v institucijah, pa se ima za totalnega alternativca, neinstitucionalca.

Raziskava, preizkušanje, izpraševanje

Oba sta hodila na mariborsko Drugo, bila v grupi Gnosis in oba sta bila tudi povezana s Prvim odrom, Vito malo bolj. "K teatru me je pritegnilo, kar so delali Mladinsko, Matjaž Pograjc, Betontanc, Via negativa, Wim Vandekeybus," pravi Uroš. Vito pa: "V teater me je potegnila svoboda in neomejenost, ki sem jo začutil ob gledanju ali delanju predstav od 'črička' naprej. Vedno se mi je zdelo, da je lahko teater bolj resničen od življenja samega. Ne bi rekel, da sem pred akademijo imel kakšne posebne preference do kakšnega ustvarjalca in predstave ali teatra, še najbolj SNG Maribor, s katerim sem imel v srednji šoli največ stika."

Heroj 2.0
Nada Žgank

Brez cenzure

Sodelovala sta že v skoraj vseh glavnih institucionalnih in neinstitucionalnih hišah, zavodih in projektih. S svojimi predstavami - kot avtorja ali izvajalca - sta obredla Slovenijo in svet. Z mnogimi etabliranimi sodelavci sta uspešno sodelovala, zlasti Via negativa z režiserjem Bojanom Jablanovcem na čelu je ključna zanju. Tudi pri Gibanici in Plesni nacionali sta bila zraven in pri mariborskem mednarodnem festivalu Prestopi - Crossings.

Nada Žgank

Pogum za življenje v Mariboru

Ko sva si leta 2010 z Urošem pisala za našo sobotno prilogo, je zapisal: "Na žalost v meni ne rastejo globoke metafizične misli o svetu, umetnosti in gledališču, ki jih tako radi in tako pogosto beremo v intervjujih z igralci. Ne me narobe razumeti, ti, ki to pišejo in odgovarjajo, so moji prijatelji in kolegi. Pač ne vidim razloga za to debilno mistifikacijo igralcev." In še: "Res bi rad imel toliko poguma, da bi šel živet v Maribor." Končno je našel pogum.

Andrej Petelinšek
Vito Weis
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta