Ptujski Kino brez stropa: Več ponovitev filma, da ga lahko uloviš ne glede na dopust

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
27.07.2024 06:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Letni kino na dvorišču za kinom so pravzaprav redne poletne projekcije, preseljene pod zvezdno nebo. Obisk je vsekakor boljši, kot če bi iste filme v tem času predvajali v dvorani," pravi vodja Mestnega kina Ptuja Nina Milošič.
Albin Bezjak

Prejšnji četrtek so na dvorišču za Mestnim kinom Ptuj s projekcijo filma Popolni dnevi (Perfect Days) Wima Wendersa otvorili tradicionalni Kino brez stopa. V dobrem mesecu dni, do nedelje, 25. avgusta, se bo ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah zvrstilo 26 projekcij 15 celovečernih filmov, en srednjemetražec in en sklop kratkih filmov. "Program je sestavljen tako, da ponuja za vsakogar nekaj. Veliko je art filmov različnih žanrov, avtorskih estetik in geografskega porekla. Nekatere med njimi smo v kinu v preteklih mesecih že predvajali, a si jih zamudniki še niso utegnili ogledati, drugih še nismo. Kot edini kino v mestu pa prinašamo tudi nekaj najnovejših ameriških studijskih uspešnic," pojasnjuje vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič.

V ptujskem kinu, ki je član Art kino mreže Slovenija in mednarodne mreže Europa Cinemas, s poletnim projektom Kino brez stopa usklajujejo svoje poslanstvo s poletnim razpoloženjem v mestu. "Za Kino brez stropa izbiramo takšne filme, ki se kar najbolje prilegajo vzdušju letnega kina. Mogoče je program res za odtenek lahkotnejši kot sicer, vseeno pa so na programu tudi filmi, ki ne prinašajo le zabave, temveč tudi refleksijo in kritične razmisleke," pojasnjuje Milošič.

Letošnje filmsko poletje na Ptuju ponuja 26 projekcij 15 različnih celovečernih filmov, en srednjemetražec in en sklop kratkih filmov.
Albin Bezjak

Preplet globalnih uspešnic z lokalnim 

Med izbranimi filmi so med drugim glasbeno biografska drama Priscilla Sofie Coppola, ki na življenje Elvisa Presleyja pogleda skozi oči njegove izbranke Priscille, romantična drama Črni čaj (Black Tea) "velikega poeta afriškega filma" Abderrahmana Sissaka, drama Radikal (Radikal) Christopherja Zalla, ki je posneta po resnični zgodbi o nekonvencionalnem osnovnošolskem učitelju v revnem obmejnem mehiškem mestu, pa zgodovinska romantična drama Okus strasti, ki je v Cannesu pobrala nagrado za najboljšo režijo. Med ameriškimi studijskimi uspešnicami pa bodo ljubitelji kina na prostem to poletje recimo lahko videli Deadpool in Wolverine (Deadpool & Wolverine) iz Marvel Studia in akcijsko dramo Kaskader (The Fall Guy) Davida Leitcha z Ryanom Goslingom in Emily Blunt v glavni vlogi.

Med predvajanimi filmi bosta tudi dve slovenski produkciji. "Tudi čez leto zelo podpiramo slovenske filme in filmske ustvarjalce," pravi Milošič. "Še posebej z veseljem bomo predvajali film o našem lokalnem vsestranskem ustvarjalcu Zdenku Kodriču," festival pa bodo zaključili z Gepackom v režiji Žige Kukoviča

Mestni Kino Ptuj

Redne poletne projekcije, preseljene pod zvezdnato nebo

Ob štirih projekcijah na teden najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji skrbi tudi za dodaten program. "V skladu z estetiko in sporočilnostjo otvoritvenega filma Popolni dnevi smo letni kino otvorili nostalgično, s sproščenim druženjem in predvajanjem glasbe s starih kaset. Letos pa smo tudi okrepili sodelovanje s festivalom Dnevi poezije in vina, v tem sklopu prinašamo cikel treh korejskih filmov, polnočno filmsko projekcijo s pokušino vin in Kino vrtiček za otroke z animiranim filmom Odvratne rime." Idej in načrtov za prihodnost je še ogromno, dodaja, zlasti si želijo kino pripeljati še v različne druge slikovite kotičke Ptuja.

Kino brez stropa ptujski kino gosti od leta 2010. Začeli so na dvorišču Dominikanskega samostana, nekaj let so se projekcije odvijale na Ptujskem gradu. V koronskem letu 2020 so vrhunce filmske umetnosti poleti ponudili v obliki drive-in-kina, leta 2021 pa so se preselili na lokacijo, kjer projekcije vztrajajo tudi letos, na dvorišču za kinom. "Dvorišče za kinom je najbolj praktična izmed lokacij, saj se lahko v primeru dežja gledalci preprosto presedejo v dvorano in nadaljujejo ogled filma. Tu imamo svojo blagajno, svoje stole, stranišča ... Prav zato lahko letni kino na tej lokaciji traja več tednov. Druga prizorišča so morda še lepša, a logistično veliko zahtevnejša, zato si jih lahko privoščimo redkeje. Letni kino na dvorišču za kinom so pravzaprav redne poletne projekcije, preseljene pod zvezdno nebo. Obisk je vsekakor boljši, kot če bi iste filme v tem času predvajali v dvorani. Gotovo pa so občasni 'bonbončki' na novih prizoriščih za gledalce še zanimivejši," meni Milošič. Je v prihodnosti tudi želja po obuditvi drive-in-kina iz koronskega obdobja? To je le ena izmed idej, še raje pa vsakič presenetimo s kakšno novo, odgovarjajo na Ptuju.

Nina Milošič: "Dvorišče za kinom je najbolj praktična izmed lokacij, saj se lahko v primeru dežja gledalci preprosto presedejo v dvorano in nadaljujejo ogled filma."
Slavica Pičerko Peklar

Privilegij bogatega programa

Kina na prostem predvsem poleti naseljuje trge in dvorišča več slovenskih mest. Tudi v Mariboru, v Letnem kinu Minoriti, kjer bodo filmske projekcije ob sobotah vse do 24. avgusta. Programski selektor Letnega kina Minoriti Žiga Brdnik je za Večer pojasnil, da je letošnji samo na sobote okrnjen program rezultat vnovičnih občinskih finančnih rezov. Milošič razlaga, da imajo letos na Ptuju privilegij zelo bogatega in čez dolgo časovno obdobje razpotegnjenega programa letnega kina, ki se ga zato lahko udeleži čim več ljudi, ne glede na to, kdaj so na dopustih. Ptujskemu kinu je v preteklih letih na evropskih razpisih uspelo pridobiti lastno opremo za letni kino, zato Kino brez stropa ne predstavlja bistveno večjega stroška, kot če bi bile v tem času redne projekcije v dvorani, dodaja. "Ljudje enako ali morda še bolj kot kdajkoli prej potrebujemo druženje, živi stik z ljudmi, razlog, da ne preždimo večera doma na kavču, sveže ideje za razmišljanje in nove teme za debate. Le kaj je lahko lepše od ogleda dobrega filma s prijateljem pod poletnim nebom?" zaključi Milošič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta