Razstava Kaj pa ti veš? na gradu Cmurek

P. V.
26.03.2024 16:00

Jutri, v sredo, 27. marca, bodoob 17. uri v Muzeju norosti na gradu Cmurek odprli razstavo z zgodbami ljudi, ki so razkrili svoje izkušnje, da bi s tem pomagali drugim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grad Cmurek
Andrej Petelinšek

Z odprtjem razstave Muzej norosti po zimovanju znova odpira vrata. V knjižico, ki jo bodo predstavili ob otvoritvi, so snovalci Muzeja norosti zapisali: "Muzej norosti je igrivo in navdihujoče ime, ki opogumlja, da spregovorimo o izkušnjah v povezavi z duševnim zdravjem. Pogosto je ta tema izrinjena iz vsakdanjih pogovorov in običajnih okolij. Ljudje, ki s(m)o v duševnih stiskah, njihovi svojci in prijatelji pogosto ne vedo, na koga se obrniti po pomoč, ali pa ne upajo spregovoriti o svojih izkušnjah. Pogosto je vtis, da ko imamo slabe izkušnje, ostanemo sami. V Muzeju norosti se trudimo, da bi prav to spremenili. To, da se skupaj pogovarjamo o dobrih in slabih praksah, je dobra popotnica, da skušamo odstraniti, kar je slabo, in razširiti tisto, kar lahko pomaga tudi drugim." 

Z razstavo Kaj pa ti veš? bodo obiskovalke in obiskovalci Muzeja norosti spoznali enajst zgodb "srčnih ljudi, ki so nam zaupali svoje izkušnje, da bi tako pomagali drugim". 

Direktorica muzeja dr. Sonja Bezjak je v sporočilu za javnost zapisala še:

"Zanimanje za ogled Muzeja norosti je vse večje, s tem pa se za dediščinsko skupnost, ki je sama zavihala rokave, odpirajo vedno nova vprašanja in izzivi. Ker nam volje, iznajdljivosti in poguma nikoli ne zmanjka, smo razstavo zasnovali nekoliko drugače, in sicer tako da bo dostopna čim večjemu krogu ljudi. Postavili smo jo na dvorišče gradu Cmurek, da si jo bo mogoče ogledati tudi, ko vodstva po gradu ni mogoče zagotoviti. Prevedli smo jo v angleški in nemški jezik, da bo dostopna tudi obiskovalcem in obiskovalkam, ki ne govorijo slovensko. Razstava je obenem tudi povabilo vsem, ki so pripravljeni spregovoriti o svojih izkušnjah, da nam zaupajo svojo zgodbo."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta