(RAZSTAVA) Prvenka o tabujih

17.08.2021 15:33
V Fotografskem muzeju so na ogled fotografije Mateja Petelina, ki opozarjajo na prikrite probleme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Fotografskem muzeju na Koroški cesti v Mariboru je na ogled razstava fotografij Mateja Petelina z naslovom Veritas. Fotografije govorijo o samopoškodovanju, motnjah hranjenja, uporabi drog, revščini, odsotnosti možnosti šolanja in nepismenosti, depresiji, brezposelnosti, samomoru, cenzuri.

Avtor je prepričan, da so to problemi, ki jih je treba detabuizirati, o njih spregovoriti brez sramu, razstava pa je korak bližje temu cilju. Zato je na njej tudi brošura Tom telefona, kamor se otroci in mladostniki lahko anonimno obrnejo za profesionalno pomoč.

Petelin je začel fotografirati v drugem letniku srednje šole, ko se je najprej posvečal klasičnim motivom - naravi in portretom. Potem se je odločil, da se od tega odmakne, in preizkusil fotografijo kot medij. "Vedel sem, da želim, da je tema o nečem zanimivem in pomembnem." Fotografije so namreč po njegovem mnenju namenjene tudi za prenašanje sporočil.

Ko si je izbral temo, je hodil po šoli in prosil prijatelje za sodelovanje. "Zato so na slikah same punce. Noben fant se ni hotel izpostaviti," je povedal avtor. "Fotografski studio" je bila zapuščena hiša na Pobrežju, polna stekla in igel, in ker je delal pozimi, tudi mrzla.

Petelin je fotografije objavil na socialnih omrežjih, kjer so dosegle velik odziv. Mnogi so slike delili in avtorju pisali, da se istovetijo s tematiko. Ker pa je Fotografski muzej Maribor objavil natečaj, katerega zmagovalec je lahko razstavil svoje fotografije, se je Petelin nanj prijavil. In zmagal.

Da so odzivi bili pozitivni, potrdi Peter Berden iz Fotografskega muzeja: "Razstavo si je ogledalo več sto ljudi, večinoma nas poleti obiskujejo tuji turisti, predvsem iz Evrope. Tako da mislim, da je bila to zanj super prva razstava."

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi Petelinovo kolekcijo petih aktov L'homme, ki je "poklon lepoti in zmožnostim človeškega telesa. Na človeško telo mnogi najprej pomislijo v erotičnem smislu, pozabljajo pa, kakšen izjemni stroj je to. Ker me to zanima in ker bi rad pomagal ljudem, sem se odločil študirati medicino. Še vedno pa se lahko umetniško izražam poleg poklica, kar se tudi bom," sklene avtor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta