Rožava v Intimnem kinu

kr
17.01.2020 15:35

V GT22 dve lekciji o kurdskem osvobodilnem gibanju s filmi in pogovori, prva jutri zvečer

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jutri bo projekcija filma Kdo se boji ideologije? libanonske režiserke Marwe Arsanios, ki je v koprodukciji s festivalom Mesto žensk obiskala rožavske ženske zadruge in komune. 
Mesto žensk

Nova sezona Intimnega kina v transnacionalni gverilski umetniški šoli GT22 v Mariboru uvaja fokusiran izobraževalno-umetniški program, ki skozi prizmo lokalnih potreb raziskuje različne družbene procese in modele emancipacije ter samoorganizacije z vsega sveta. Sprašuje se, kaj se lahko naučimo od osvobodilnih družbenih gibanj, kako in v kolikšni meri lahko prenesemo njihove modele, ugotovitve, izkušnje in spoznanja v naše lokalno okolje in razmišljanje. Pa tudi, kakšni nasprotni procesi nas pri tem ovirajo, zatirajo in ogrožajo emancipacijo družbe.
Prvi dve lekciji bosta obravnavali kurdsko osvobodilno gibanje v Rožavi, severnem, pretežno kurdskem predelu Sirije, ki se je v zadnjih letih podalo na pot demokratične avtonomije - modela družbene ureditve, ki nastaja od spodaj navzgor s pomočjo neposredne demokracije in z oblikovanjem demokratičnega konfederalizma. Rožavska družba prek samoorganiziranih skupščin in svetov na vseh nivojih v demokratični proces vključuje vse etnične in družbene skupine v iskanju skupnega konsenza, pri tem se posebej osredotoča na emancipacijo žensk.
V okviru prve lekcije bo jutri, v soboto, 18. januarja, ob 18. uri bo na sporedu film Kdo se boji ideologije? libanonske režiserke Marwe Arsanios, ki je v koprodukciji s festivalom Mesto žensk obiskala rožavske ženske zadruge in komune. Ob 19. uri bodo sledili prispevki in debata o demokratični avtonomiji in osvoboditvi žensk v Rožavi, v kateri bodo sodelovale: Anja Zalta, profesorica sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Marta Gregorčič. sociologinja in raziskovalka družbenih gibanj, Petra Meterc, kritičarka in prevajalka knjige Revolucija v Rožavi, Eva Nina Lampič in Beliban zu Stolberg iz projekta Potential States ter Urška Breznik, predstavnica mariborske Iniciative Mestni zbor.
Druga lekcija, ki bo na sporedu v petek, 31. januarja, ob 18. uri, se bo osredotočila na rožavske komune in film kot sredstvo komuniciranja in osmišljanja revolucije. Na obisk in pogovor pridejo člani in članice Mednarodne rožavske komune, prek filmskih projekcij in pogovora pa se bosta predstavila tudi Rožavska filmska komuna in Mednarodni rožavski filmski festival. Namesto vstopnine bo Društvo za razvoj filmske kulture za oba dogodka pobiralo prostovoljno donacijo za rožavski Rdeči polmesec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta