"Samó slovensko" ne velja za sporede

Mitja Gobec
28.07.2020 15:20

Prvi koncert klasične glasbe na letošnjem festivalu Arsana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavili sta se violinistka Anja Julija Mlejnik in pianistka Tanja Činč. 
Albin Bezjak

Letošnji slogan organizatorja festivala je Samó slovensko. To se gotovo nanaša na izvajalce, ne pa na sporede. Klasični komorni glasbi so letos odmerjeni trije koncerti z naslovom Mladi virtuozi. Prvi je bil 27. julija. Predstavili sta se violinistka Anja Julija Mlejnik in pianistka Tanja Činč. Izvedli sta dela Beethovna, Saint-Saensa in Francka. Kako je po dolgem času godilo slišati violino in klavir v čudoviti akustiki slavnostne dvorane ptujskega gradu!
Beethovnova Sonata v Es-duru je ena njegovih zgodnejših del. Izvajalki sta z vso resnostjo pristopa izvedli vse stavke. Najbolj je izstopal zadnji (Rondo), ki je značilno beethovnovski in je tako bil tudi izveden. Škoda, da je bil klavir premočan. Saint-Saensova Introdukcija je sicer njegovo znano delo, če že ne kar popularno impulzivno. Virtuozinji sta ga izvedli odlično. To je gotovo bil vrhunec koncerta.
Sonata Cesarja Francka je komponirana večinoma brez izrazite invencije. Skladba je razvlečena in skoraj dolgočasna. Izvajalki sta se trudili iz dela izvleči kar največ. To jima je uspelo le v 3. stavku (Recitativo-Fantasia), ki je v kompozicijskem in barvitem smislu izstopajoč. Violinistka je pokazala lepo lokovanje in prijetno violsko barvo v nizkih strunah. Hvaležni poslušalci, ki jih je bilo po številu ravno prav, si na koncu niso prislužili dodatka, na primer kako slovensko skladbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta