Umrl je srbski književnik Zdravko Kecman

mh
23.12.2019 15:24

Bil je Lirikonfestov lavreat, ambasador slovenske književnosti in jezika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Kecman
Lirikonfest

Umrl je srbski književnik Zdravko Kecman (1948), Lirikonfestov lavreat, ambasador slovenske književnosti in jezika. Pesnik, pripovednik, prevajalec, esejist in književni kritik je bil rojen v Usorcih pri Sanskem Mostu. Končal je študij srbskega in hrvaškega jezika, književnosti ter bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Objavil je več odmevnih pesniških zbirk, romanov in kratkih zgodb, revijalno in knjižno prevedenih v več evropskih jezikov. Prejel je Kočićevo nagrado.
Za obsežen roman Trobentač soške fronte je gradivo črpal iz pogovorov z ljudmi, ki so se v 1. svetovni vojni na soški fronti bojevali na različnih straneh bojnih jarkov. V slovenščino sta med drugim prevedena izbor njegove poezije Pajek je slepa pega in roman Scabiosa trenta. Prevajal je iz ruščine in slovenščine. Uredil je več antologij in v srbščino prevedel na desetine del slovenskih avtorjev. Po zaslugi njegovih prevodov so pesniška dela starejše in mlajše generacije slovenskih pesnikov veliko bolj prisotna na območju nekdanje skupne države. V srbščino je bodisi v revijalni bodisi v knjižni obliki prevedel Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka, Tomaža Šalamuna, Braneta Mozetiča, Jurija Hudolina, Majo Vidmar, Aleša Čara in Dušana Čatra. Ob tem je na različnih književnih festivalih v Bosni in Hercegovini predstavil in gostil slovenske pisce.
Ustanovil je revijo Književnik in bil urednik založbe Udruženje književnika Republike Srpske ter Kuće poezije, ki je med drugim podeljevala mednarodno književno nagrado Evropski atlas lirike. Na mednarodnem Lirikonfestu v Velenju je leta 2014 prejel Pretnarjevo nagrado, častni naslov "ambasador slovenske književnosti in jezika" za večletno posredovanje slovenske literature v BiH in Republiki srbski, za vzpostavljanje slovensko-srbsko-bosansko-hercegovskih književnih stikov. Živel in ustvarjal je v Banjaluki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta