Vesna Jurca Tadel na mesto Igorja Samoborja

kr
28.12.2021 18:49

Dramaturginja po izobrazbi prihaja v Dramo z ministrstva za kulturo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vesna Jurca Tadel

Asiana Jurca Avci/Sigledal

Vesna Jurca Tadel, vodja sektorja za umetnost na direktoratu za ustvarjalnost ministrstva za kulturo, prevzema vodenje SNG Drame Ljubljana po novembrskem odstopu Igorja Samoborja. Svet Drame, ki ga vodi igralec Saša Tabakovič, je bil seznanjen, da bo vodenje kot v. d. prevzela za obdobje enega leta, primopredaja bo 3. januarja.

Vesna Jurca Tadel je diplomirala iz dramaturgije na AGRFT. Kot študentka dramaturgije na AGRFT je delala kot dramaturginja ali asistentka dramaturgije v večini slovenskih poklicnih gledališč (SNG Drama, PDG Nova Gorica, SNG Maribor, SLG Celje) z režiserji, kot so Georgij Paro, Zvone Šedlbauer, Barbara Hieng. V sezoni 1985/1986 je bila članica dramaturškega tima SNG Drama Maribor, leta 1986 pa se je zaposlila kot dramaturginja v Mestnem gledališču ljubljanskem, v letih 1991-93 je bila tudi v. d. umetniškega vodje MGL. Leta 1994 je odšla na Cankarjevo založbo, od leta 1995 pa je zaposlena na ministrstvu za kulturo, večinoma v sektorju za mednarodno sodelovanje, ki ga je nekajkrat tudi vodila. Gledališke kritike je pisala za Sodobnost, Delo in Ampak. Lani so njene izbrane kritike izšle v knjigi z naslovom Zakaj že?

Leta 2007 je bila predsednica žirije Borštnikovega srečanja, od leta 2007 do 2011 pa članica žirije za nagrado Kresnik. Znano je, da se je po odstopu Alje Predan prijavila na razpis za mesto umetniške direktorice Borštnikovega srečanja, vendar ni bila izbrana.                             

Med drugim je v angleščino prevedla drame slovenskih avtorjev (Vilija Ravnjaka, Boštjana Tadla in Matjaža Zupančiča).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta