Zaključek Druge godbe letos v Mariboru

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
17.05.2019 15:25

V Ljubljani od 21. do 24. maja, v mariborskih Minoritih 25. maja predstava za otroke, trije koncerti in didžejevski "after party"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smele načrte za sodelovanje so predstavili Vladimir Rukavina, Bogdan Benigar in vede direktorja zavoda DG Srečko Meh.
Andrej Petelinšek

Ljubljanski festival glasb sveta Druga godba (DG) ima zavidljivo tradicijo seznanjanja tukajšnje publike z manj običajnimi glasbenimi zvrstmi. Kot je na predstavitvi 35. izvedbe v mariborski minoritski cerkvi poudaril dolgoletni programski vodja Bogdan Benigar, se DG ne omejuje le z etnično obarvano sodobno glasbo in obujanjem ljudskih tradicij najrazličnejših koncev sveta. Poleg tega vnaša v naš prostor številne glasbene prakse in vsaj nekatere od njih se kasneje izkažejo kot izredno prodorne in globalno popularne. Prav na DG smo v Sloveniji najbrž sploh prvič v živo slišali afrobeat, hip-hop, avantgardni etnojazz, reggae ... In zakaj osrednja predstavitev festivala, ki se po mnenju stroke zadnja leta redno uvršča na spisek najboljših na svetu, tokrat izjemoma - namesto v dvorani lili Novy v Cankarjevem domu (CD) sredi Ljubljane - v štajerski prestolnici? Ker se bo prav tam na nekdanji dan mladosti, 25. maja, letošnji festival zaključil s celodnevnim dogajanjem.

Končno spet na prostem

Lani in predlani se je DG začela v Piranu, a odkar je prevzel funkcijo novi župan, je sodelovanje zamrlo. So se pa v povezavi z mariborskim Narodnim domom (ND) odprle nove možnosti predstavitve izven slovenske prestolnice. Kot ugotavlja direktor ND Vladimir Rukavina, so skupaj s programskim odborom DG ugotovili, da je razdalja med obema največjima mestoma pri nas v obe smeri popolnoma enaka. In že zdaj se dogovarjajo za še tesnejše sodelovanje v prihodnje. Sploh pa bo za imetnike festivalskih vstopnic na relaciji Ljubljana-Maribor in nazaj organiziran brezplačen avtobusni prevoz, ki sta ga složno zagotovili javni podjetji obeh mest. Zaenkrat sta najeta dva velika avtobusa za skupaj okrog 90 potnikov, po potrebi bodo dodali še kakega.
Sploh pa mariborski Minoriti z odprtim avditorijem vračajo DG k izvirni tradiciji dogodkov na prostem, ki je nekako pod prisilo zamrla, odkar ne morejo več prirejati koncertov v Križankah. Zaključni dan DG se bo v avditoriju Minoritov tako začel že ob 11. uri s kulinarično-glasbeno predstavo Knedlbend za otroke od tretjega leta starosti. Ob 18.30 bo v minoritski cerkvi prvič v Sloveniji nastopil poljski trio Sutari, ki črpa navdih za svojo avtorsko glasbo iz ljudske tradicije, tudi uporabe vsakdanjih predmetov kot glasbil. Sploh prvič pa bo v avditoriju ob 20.30 svoj novi album Prvi krajec predstavila razširjena skupina Bakalina, zdaj torej Bakalina Velika, iz Čadrga na Tolminskem, ki izvaja samosvojo verzijo imaginarne folk glasbe. Enega najatraktivnejših vrhuncev pa lahko pričakujemo od 22. ure naprej, ko bo oder zasedla v Evropi in svetu nadvse popularna sedemčlanska poprock zasedba BCUC iz južnoafriškega Soweta. Po koncertu bo poseben program pripravil še znani domači didžej Splinta.

Ob jubileju bolj razkošno

Nasploh bo ob okrogli obletnici program obsežnejši kot preteklih nekaj let tudi zato, ker je - poleg podpore kulturnega ministrstva, mesta Ljubljana in sponzorjev - DG letos vključena tudi v evropski projekt Jazz Connective. Poleg Ljubljane sodelujejo Lodz na Poljskem, Lyon v Franciji, Helsinki na Finskem, Dublin na Irskem ter London in Birmingham v Veliki Britaniji.
V torek, 21. maja bodo v klubu Channel Zero AKC Metelkova nastopili francoski bobnar, vokalist in elektronik Al Ker in finska zasedba Mopo feat. Jimi Tenor. V sredo, 22. maja bodo v CD nastopili irski kitarist in sintesajzerist Shane Latimer, poljska skupina Maciej Obara Quintet in južnoafriška zasedba The Brother Moves On s slovenskim klaviaturistom Tinetom Grgurevičem (Bowrainom) - prav ta kombinacija je bila proglašena za najboljši koncert lanske DG. V CD bo v četrtek, 23. maja popoldan predstavila svoj najnovejši projekt iT: Another Crying Game slovenska eksperimentalna glasbenica Irena Tomažin Zagoričnik (vokal, zankanje), zvečer pa bodo v Kinu Šiška nastopili za prestižno britansko nagrado Mercury nominirana zasedba Dinosaur, ameriški rockovski kitarist Yonatan Gat s posebnimi gosti - indijanskimi ljudskimi glasbeniki, britanska zasedba Ill Considered in za konec večera atraktivna brazilska skupina Linker e os Caramelows. V petek, 24. maja bodo v Kinu Šiška nastopili estonski elektroakustični duo Maarja Nuut & Ruum, v svetu vse bolj popularna ukrajinska zasedba DakhaBrakha in alternativni youtube zvezdniki iz londonske underground scene, skupina Kokoroko.
Kot je v navadi, pripravljajo ob festivalu številne prireditve za otroke in odrasle, kreativne delavnice, okrogle mize, strokovne debate in predavanja.
V okvirih dostopnega se trudijo obdržati tudi cene vstopnic - festivalska stane v predprodaji 46, v redni prodaji pa 50 evrov, dnevne pa za torek, sredo in soboto 15 oziroma 18, za četrtek in petek pa 22 oziroma 25 evrov (mlajši od 25 in starejši od 65 let lahko v predprodaji uveljavijo še dodatne popuste).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta