Bi radi januarja že vrtnarili? Sezono začnite v stanovanju in rastlinjaku

Jasna Marin Jasna Marin
07.01.2021 03:00
Vrtičkarji se januarja vsaj z mislimi po malem začnemo pripravljati na novo sezono. Resda je zelenjavni vrt treba še pustiti, da počiva, kljub vsemu pa lahko nekje že zasadimo lopato. Poglejmo, kje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Čeprav marsikoga že srbijo dlani in bi rad na zelenjavnem vrtu počel kaj več, je bistveno, da zemlja pozimi počiva. Čim manj hodite po rodovitni zemlji. Pridelek seveda lahko pobirate, a samo s poti. Hoji in obdelovanju mokre, zamrznjene ali zasnežene zemlje se vsekakor izognite.

Zemlja naj januarja še počiva. Za obdelovanje bo dovolj časa spomladi, ko se tla ogrejejo in dodobra odcedijo.
Shutterstock

Na zelenjavnih vrtovih lepo uspevajo ob koncu poletja posejani špinača, motovilec in radič, brstični in kodrolistni ohrovt, ki jih sproti pobirajte. Še bolje kot na odprtih gredah uspevajo rastline, posejane v toplo gredo in pod tunelom iz folije. Tam lahko poleg solate pobirate tudi sveža zelišča, denimo peteršilj in drobnjak.

Greda pod tunelom ponuja zelenjavo tudi takrat, ko je zunaj temperatura zelo nizka.
Shutterstock

Vrtnarsko sezono začnite v stanovanju in rastlinjaku

Na prve setve na zelenjavnih gredicah bo treba še počakati, zato pa lahko začnete s setvami v hiši ali stanovanju. Sredi januarja lahko posejete jajčevec, papriko, če imate rastlinjak tudi solato, zeleno in listnati peteršilj.

Setev prvih zelenjadnic
Shutterstock


Ste že kdaj sejali rukvico? To lahko posejete kar v stanovanju. Rukvica bo uspevala na svetlem, tudi če jo posejete v stari lonec, napolnjen z zemljo. Liste lahko sproti režete in uporabljate. Piporočljivo je rezanje na višini listov 6 do 8 centimetrov. Da preprečite pretegnjenost rastlin, posodo ali korito vsak dan obračajte. Skrbite tudi za redno zalivanje, da se zemlja ne presuši. Rukvica kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Rukvica
Shutterstock

V rastlinjak lahko z malo tveganja sredi januarja ali v drugi polovici meseca posejete mesečno redkvico, rukolo, špinačo in zimski portulak ter presadite prve sadike solate, če jih kje lahko kupite. Za poznejše pridelovanje na prostem sejte listnati peteršilj, zeleno, zelišča in cvetlice, papriko in jajčevec.


Vzgoja kalčkov
Shutterstock

Sajenje sadnega drevja

Uživanje domačih jabolk in okusnih kivijev pri marsikom že prebuja skomine po novi sezoni. Delo v sadovnjakih se z januarjem že začne. Če jeseni niste uspeli posaditi sadnega drevja, lahko v toplejših dneh poskrbite za zasajanje in tako že prvič letos zasadite lopato v zemljo. Navsezadnje so tudi tla, ki niso zmrznjena in niso premokra, idealna za to.

Rez jablan in hrušk

Pozimi je treba poskrbeti tudi za rez sadnega drevja. Jablane in hruške v glavnem obrezujemo med zimskim mirovanjem, takrat ko se temperature povzpnejo nekaj stopinj nad ničlo, ker bi z rezjo v mrazu drevesu prej škodovali kot koristili. Če zimsko rez opravimo januarja ali februarja, s tem spodbujamo rast drevesa. Če se drevo že samo po sebi dovolj močno razrašča, je bolje opraviti rez marca, da upočasnimo rast.

Rez sadnega drevja
Agrofruti/shutterstock

Kaj pa gnojenje? Vrtičkarji sadno drevje običajno gnojimo preveč. Če je rast umirjena, gnojimo z dušikom mesec pred cvetenjem, torej konec marca ali v začetku aprila. Dokler rastline niso sposobne sprejemati hranil, ne smemo gnojiti z dušikom, ker sicer pride do onesnaženja podtalnice. Šele ko so rastline sposobne sprejemati gnojilo (to je takrat, ko začne tudi trava rasti), lahko gnojimo. Če pa je rast sadnega drevja bujna, ne gnojimo.

Shutterstock

Pomladitev lesk

Januar je primeren za pomlajevanje leskovih grmov. Pri tleh izrežite stare veje, pri katerih ste med sezono opazili, da manj rodijo. Ta mesec se obrezujejo rodni grmi ribeza in kosmulj, ker spomladi odženejo zelo zgodaj. Pravilo veleva, da vsako leto izrežemo do tretjino vej, na katerih je manj plodov in so prestare za rodnost. Te veje prepoznamo po kratkih brstnih nastavkih.

Prav tako je čas za obnovitev vezi, s katerimi so drevesa pritrjena ob oporo. Kjer je potrebno, vezi zamenjajte in jih zavežite v obliki osmice, tako da je del zanke okoli drevesa, drugi del osmice pa naj bo privezan okoli kola. Raje kot ozke vrvice za privezovanje uporabite široke trakove, ker bodo najmanj ranili drevesa.

Okrasni vrt

Če nameravate poskrbeti za spremembe v okrasnem vrtu, je zdaj idealen čas za načrtovanje. Prav tako lahko v toplejših zimskih dneh poskrbite za popravilo vrtnih poti in nasutje novega peska.
 

Setev telohov

Določena semena vzklijejo zgolj, če pred setvijo malce pomrznejo. Sem spadajo telohi, srčki, plahtice, preobjeda, vijolice, pomladni jeglič. Kdor želi te rastline vzgojiti doma, naj jih zdaj poseje v glinene posode. Posejano seme je treba na tanko posuti z drobnim peskom in z roko rahlo potlačiti, nato pa vse skupaj previdno zaliti in postaviti na zavetno lego na vrtu. Ob toplejšem vremenu večkrat narahlo zalijemo posejane posode, marca pa jih postavimo v toplo gredo, kjer bodo semena vzklila.

Telohi se sejejo januarja.
Shutterstock

Privezovanje vzpenjavk

Vzpenjavke lahko pozimi, ko na njih ni listja, na novo privežete ob oporo, pri tem pazite, da jih ne zvežete pretesno, sicer bo v rastni dobi otežen pretok rastlinskih sokov.

Prezimovanje posodovk

Posodovke in druge rastline v prezimovališčih vsak drugi teden temeljito preglejte. Sproti pobirajte odpadle liste in preverite, ali so rastline zdrave. Posodovke v temnem in hladnem prostoru zalivajte enkrat mesečno, v svetlejšem ali toplejšem prostoru pa pogosteje, da se korenine ne izsušijo. Prostor, v katerem so posodovke, je koristno vsak dan za nekaj minut prezračiti, vendar pazite, da rastline ne bodo izpostavljene neposrednemu prepihu, zato jih postavite stran od vrat in zračite v toplejšem delu dneva.

Neogrevan rastlinjak za agrume
Pexels Photo

Grmovnice, ki cvetijo pozimi

Če želite na vrt posaditi zgodnje cvetoče rastline kot so nepozebnik, pozimni jasmin in zgodnje čebulnice, opazujte, kateri del vrta je pozimi najbolj osvetljen s sončnimi žarki in kje ne zastaja voda. Dokler je zemlja odmrznjena, lahko vanjo sadite okrasne drevnine. Mnoge zanimive pozimi cvetoče rastline, ki s svojim prijetnim vonjem in privlačnimi cvetovi pritegnejo pogled, bodo v teh dneh zacvetele v parkih in vrtovih, med njimi dišeča brogovita (Viburnumum x bodnantense 'Dawn'), purpusovo kosteničevje (Lonicera × purpusii 'Winter Beauty'), črni teloh, pozimni jasmin (Jasminum nudiflorum), japonska kutina ... Da ne bi zmotili rastlin, ki pravkar cvetijo, jih sadite na vrt po odcvetu, torej v začetku pomladi.

Virginski nepozebnik cveti pozimi in razveseljuje s prijetnim vonjem.
Shutterstock
Koledar vrtnih opravil v januarju
Kvadrati
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta