(INTERVJU) Trije prostori v enem - izziv, ki zahteva premišljeno načrtovanje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.11.2023 05:00

Združitev kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru prinaša številne prednosti, ocenjuje notranja oblikovalka Agnes Langerholc, kdaj pa tudi slabosti, zato naj bo načrtovanje premišljeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ixina

Nekoč sta bili kuhinja in jedilnica strogo ločeni. To seveda že dolgo ne velja več. V sodobni gradnji so v enem prostoru predvideni ne samo kuhinja in jedilnica, temveč tudi dnevna soba.

Agnes Langerholc, Lagma dizajn, notranje oblikovanje: "Osebna nota je ključna, zato izberite pohištvo in dekor, ki izražata vaš slog!"
Osebni arhiv

"Združitev kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru prinaša številne prednosti," je prepričana diplomirana dizajnerka Agnes Langerholc iz podjetja LAGMA DIZAJN, notranje oblikovanje. Med te pa omeni večjo družabnost med družinskimi člani in gosti, boljšo uporabo svetlobe ter občutek večje prostornosti. "Prav tako tri v enem omogoča večjo prilagodljivost pri razporeditvi pohištva in boljšo izrabo prostora za različne dejavnosti. Kljub temu pa lahko takšna zasnova prinese tudi nekaj slabosti," opozori sogovornica.

O katerih slabosti govoriva?

"Kuhanje lahko povzroči vonjave in hrup, ki se razširijo po celotnem prostoru, kar ne ustreza vsem, ki se nahajajo v prostoru. Zasebnost včasih trpi, prav tako pa je potrebno več truda za vzdrževanje čistoče. Odločitev za združene prostore je tako odvisna od osebnih preferenc, življenjskega sloga in potreb vsake družine, zato premislite o tem, kaj vam je v notranjem oblikovanju vašega doma najpomembnejše."

Bo jedilnica prostor za vsakodnevne obroke ali jo boste uporabljali predvsem ob posebnih priložnostih? To bo vplivalo na izbiro pohištva in opreme.
Arhiv Agnes Langerholc

Najprej ocenite prostor

Kakšen pa je izziv opremiti en prostor, kjer bodo dejansko kar trije - kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Kako načrtovati, kako opremljati, kje začeti, da bo postavitev tri v eno tudi dejansko funkcionalna za bivanje?

"Opremiti en prostor, v katerem bodo kuhinja, jedilnica in dnevna soba združeni, je izziv, ki zahteva premišljeno načrtovanje. Osredotočiti se je treba na funkcionalnost, udobje in estetiko. Začnete lahko z natančno oceno prostora, določitvijo funkcionalnih con, upoštevanjem komunikacijskih poti in udobjem, izbiro barvne palete in stila ter zagotovitvijo dovolj shranjevalnega prostora. Osebna nota je ključna, zato izberite pohištvo in dekor, ki izražata vaš slog. Pri tem izzivu vam lahko pomaga izkušen notranji oblikovalec."

Izberite barvno paleto in stil, ki se ujemata s preostalo notranjo opremo. Barvam in materialom prilagodite preostali dekor prostora.
Levis

Kuhinjski otok namesto mize

Lahko kuhinjski otok, ob katerem stojijo stoli, kdaj tudi nadomesti jedilno mizo? Ali je jedilna miza še vedno nepogrešljiva kraljica celotnega prostora, ker za njo ne nazadnje ne samo uživamo v hrani, temveč gostimo prijatelje, kdaj tudi delamo ...

"Kuhinjski otok, ob katerem stojijo stoli, lahko v določenih primerih nadomesti jedilno mizo, vendar to v veliki meri temelji na osebnih potrebah, življenjskem slogu in velikosti prostora. Obstajajo prednosti in slabosti obeh rešitev. Kuhinjski otok z visokimi stoli je odličen za sproščeno prehranjevanje in hitre obroke. Prav tako lahko služi kot središče za pripravo hrane in kot prostor za druženje med kuhanjem. To je lahko tudi odličen prostor za sproščanje in klepet s prijatelji, saj je bolj neformalen in omogoča neposreden stik s tistimi, ki so v kuhinji.

Jedilna miza pa ima svoj čar in vlogo kot osrednje mesto za več formalnih obrokov in družabnih srečanj. To je prostor, kjer gostimo goste in preživljamo več časa ob jedeh. Prav tako je primernejša za večje skupine ljudi, saj ima večjo površino.

Izbira med kuhinjskim otokom in jedilno mizo je tako spet - odvisna od vaših potreb. Včasih se lahko združita obe možnosti - na primer, če imate kuhinjski otok in tudi manjšo jedilno mizo za večje obroke. Prilagodite notranjo zasnovo prostora tako, da ustreza vašemu življenjskemu slogu in potrebam. In spet naj poudarim, da vam lahko strokovnjaki na tem področju pomagajo najti najboljšo rešitev, ki bo najbolje ustrezala vašemu prostoru."

Ko en prostor opravlja funkcijo kar treh prostorov hkrati, mora biti vse v njem usklajeno.
Arhiv Agnes Langerholc

Elementi za shranjevanje

Omenili ste že shranjevalne površine, ki so še kako nepogrešljive v manjših bivalnih prostorih. Je morebiti prav kuhinjski del tisti, ki lahko nosi s postavitvijo omar od tal do stropa težo bremen shranjevanja v prostoru, ki ima kar tri funkcije?

"Seveda. Pri opremljanju kuhinje je kuhinjsko pohištvo ključni element, ki zagotavlja shranjevalne površine. Kuhinjsko pohištvo je zasnovano posebej za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov, posode, hrane in drugih potrebščin, zato je najprimernejša izbira za to namembnost. Običajno je opremljeno s številnimi predali, z omaricami, s policami in z drugimi elementi, ki so prilagojeni različnim potrebam in organizaciji kuhinjskih stvari. To vam omogoča, da ohranite red, lažje najdete potrebne stvari in izkoristite prostor učinkovito. Poleg funkcionalnosti ima kuhinjsko pohištvo tudi estetski vidik in prispeva k videzu celotne kuhinje. Zato izberite kuhinjsko pohištvo, ki združuje funkcionalnost, estetiko in ustreza vašim potrebam ter slogu."

Pravilno načrtovanje omar, polic in drugih shranjevalnih enot omogoča dobro organizacijo prostora in ohranjanje njegove urejenosti.
Ixina

Kavč in televizija

Kaj pa prostor, kjer bo dnevna soba - kakšen kavč izbrati? Prav tukaj se namreč marsikomu zalomi, dileme so tudi glede tega, ali naj bo televizijska komoda dvignjena od tal, televizija pa na premičnem stenskem stojalu ...

"Pri opremljanju dnevne sobe upoštevajte velikost prostora in vaše osebne preference pri izbiri sedežne garniture. Manjše prostore lahko opremite z manjšim ali kotnim kavčem, medtem ko imate v večjih prostorih več svobode pri izbiri. Bistveno je, da je sedežna garnitura udobna in se sklada z stilom oblikovanja.

Glede postavitve televizije imate več možnosti - dvignjena televizijska komoda od tal lahko ustvari eleganten videz, medtem ko stensko stojalo za televizijo omogoča minimalističen videz. Izbira je odvisna od navad gledanja televizije in estetskih preferenc. Ne glede na izbiro postavite televizijo tako, da je vidna iz večine sedežev in zagotovite optimalen kot gledanja."

S stilom se izrazijo osebni okus in estetske preference, ki vplivajo na celotno dojemanje ambienta.
Jung Home

Luči za raznolike potrebe

Za konec pa še nasvet o osvetlitvi prostora. Kakšna svetila izbrati glede na funkcijo, ki jo bo opravljal določen del prostora?

"Veliko pozornost namenjam načrtovanju svetlobe, saj je ključnega pomena pri oblikovanju prostora. Osvetlitev ne zagotavlja le funkcionalnosti, temveč ima tudi vlogo pri ustvarjanju pravega vzdušja in poudarjanju estetskih elementov.

Stenska svetila so odlična rešitev za dodaten vir svetlobe, ki ne zasede prostora, in so primerna za različne dele prostora. Viseče svetilke, znane tudi kot lestenci, lahko ustvarijo dramatične svetlobne učinke in se pogosto uporabljajo kot osrednja točka v jedilnicah, kuhinjah in dnevnih sobah. Viseče svetilke z LED-tehnologijo ponujajo prednosti, kot sta energetska učinkovitost in boljša kakovost svetlobe. Vgradne svetilke pa so priljubljena rešitev za skoraj nevidno osvetlitev, idealne za kuhinje, kopalnice in druge prostore. Pri načrtovanju svetlobe je treba upoštevati raznolike potrebe in funkcije posameznih delov prostora. Poleg tega je pomembna tudi barvna temperatura svetlobe in stil svetila, ki prav tako vplivata na celotno izkušnjo prostora."

Viseče luči pridejo najbolj do izraza nad jedilno mizo, ki nam ne služi zgolj za prehranjevanje, temveč tudi za posedanje z družino in prijatelji, a tudi za delo od doma.
Jung Home



Ixina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta