Sadež asimine je imeniten za zdravje. Kam posaditi rastlino?

J. M.
12.09.2022 04:00

Marsikateri vrtičkar je navdušen nad asimino, katere plodovi po okusu spominjajo na mango, banano in ananas. Kje na vrtu bo najbolje uspevalo drevo, katerega sadeži zorijo konec septembra in v oktobru?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Plodovi asimine so zelo okusni in izjemno zdravi, obiramo pa jih v septembru in oktobru, tik preden začnejo odpadati. "Drevo ali grm asimine prezimi na prostem in nima težav s pozebo. Njena dodatna odlika je, da je zdrava sadna vrsta in ne potrebuje škropljenja. Na domači vrt sadimo sorti 'Prima' in 'Sunflower'. Sorta 'Sunflower' zori dva do tri tedne za sorto 'Prima'. Plodove slednje uživamo, ko se povsem umedijo," razlaga Primož Brezovec iz Zelenega sveta.

Shutterstock

Ne saditi v močvirnata tla

Zemlja, v katero oktobra sadimo asimino, naj bo globoka, rahlo kisla, hranilno bogata in zmerno vlažna. "Rastišče zato skrbno pripravimo in dodajmo več komposta, gozdne rahlo kisle zrele listovke izpod kostanjev in poskrbimo za drenažo. Tla morajo biti prepustna za vodo, saj ne trpi stoječe vode. Ne ustreza ji presežek kalcija v tleh. Vedno presajamo sadiko, ki raste v posodi in ima dobro razvito koreninsko grudo," poudarja sogovornik. Rastlina je odporna proti škodljivcem in je zato ni treba škropiti.

Shutterstock


Če ni pridelka

Včasih se kdo pritožuje, da asimina nima pridelka. "Pri vrtičkarjih opažam, da so nekateri kupili sadike v tujini in niso izbrali samooplodnih sort, zato nimajo pridelka. Vsekakor priporočam nakup cepljenih sadik in izbor sort, ki so samooplodne, tako bo že ena sama rastlina po cvetenju zagotovo razvila plodove," še pojasnjuje Primož Brezovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta