Šamotni radiatorji: Enakomerna toplota, ki spominja na toplino krušne peči

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
06.10.2021 02:00
Šamotna plošča v jedru električnega radiatorja akumulira toploto in jo dolgo časa enakomerno oddaja v prostor. A to še zdaleč ni edina odlika šamotnega radiatorja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thermotec Plus

Ena od možnosti ogrevanja prostorov z električno energijo so tudi električni šamotni radiatorji. Medtem ko je bila šamotna opeka nekoč zelo cenjena, ker so iz nje gradili krušne peči in dimnike, je pozneje zaradi uporabe drugih načinov ogrevanja in priprave hrane ter drugih vrst energentov za nekaj časa utonila v pozabo. Danes ponovno pridobiva veljavo, saj jo odlikujejo številne prednosti, ki jih sodobni materiali ne morejo ponuditi.

V radiator je vgrajen digitalni termostat, s katerim lahko nastavimo želeno temperaturo prostora za vsak dan v tednu posebej.
Thermotec Plus

Ugodno tudi za alergike

Ohišje šamotnega radiatorja je narejeno iz pocinkane jeklene pločevine, jedro radiatorja pa je šamotna plošča, ki zaradi svojih značilnosti akumulira toploto in jo nato enakomerno oddaja v prostor. Toplina šamotnih radiatorjev nas spominja na čase, ko smo se ob mrzlih zimskih večerih prijetno greli ob krušni peči. Šamotna plošča v velikosti radiatorja je debela dva centimetra, vanjo pa so vgrajeni posebej razviti električni grelniki z bimetalnim stikalom. Posebej oblikovana grelna rebra radiatorjev omogočajo optimalno oddajanje toplote iz šamotne plošče v prostor. Enakomerno, dolgotrajno sevanje toplote poskrbi tudi za to, da zrak v prostoru manj kroži in se na ta način dviga manj prahu, kar je posebno ugodno za ljudi, nagnjene k alergijam na prah.

Varčni in prijazni do denarnice

Velika akumulacija toplote, ki jo zagotavlja šamotna plošča, omogoča, da 20 minut porabe elektrike zadošča za eno uro oddajanja toplote v prostor. Zaradi tega veljajo šamotni radiatorji za varčne ter prijazne do okolja in denarnice. Porabo energije je mogoče še optimizirati tako, da radiator upravljate preko aplikacije na pametnem telefonu. Radiator je opremljen tudi z integriranim termostatom, ki ga je mogoče nastaviti za vsak dan v tednu.

Na steni ali na kolescih

Šamotni radiatorji so na voljo v različnih oblikah: lahko so pritrjeni na steno, na tla ali pa jih na kolescih premikamo po prostoru. Zaradi vseh naštetih lastnosti imajo široke možnosti uporabe v vseh vrstah objektov. V stanovanjskih stavbah so primerni za dogrevanje v prehodnem obdobju in tudi za glavni vir ogrevanja v kurilni sezoni. Z njimi je mogoče učinkovito in varčno ogrevati tudi skladišča in delavnice. Idealni pa so za ogrevanje počitniških objektov, kjer se zadržujemo le občasno, saj hitro in učinkovito segrejejo prostor takrat, ko to potrebujemo. Z nadzorom na daljavo preko aplikacije pa lahko radiator vključite med potjo in tako že prispete v ogret prostor.

Šamotni radiatorji so idealni za ogrevanje počitniških objektov, kjer se smo le občasno, saj hitro in učinkovito segrejejo prostor takrat, ko to potrebujemo.
Thermotec Plus
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta