Svoja vrata bo odprl jubilejni, 60. sejem Dom

UKV
05.04.2022 02:00

Med 6. in 10. aprilom bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani mogoče obiskati največji mednarodni sejem graditeljstva v regiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Simčič/Gr

Sejem Dom je najstarejša in največja sejemska prireditev pri nas. Letos organizatorji zaznamujejo šestdesetletnico njegovega obstoja. Začetki sejma segajo v leto 1962, ko je spadal še pod okrilje sejma Alpe-Adria, katerega namen je bilo spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državami v okviru sporazuma Alpe-Jadran. Različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice bo na 15.000 m2 v vseh razpoložljivih dvoranah ter še dveh dodatnih montažnih objektih predstavljalo 245 podjetij iz 23 držav. Vse dni bodo obiskovalcem na voljo neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in mreže Ensvet pri Eko skladu z brezplačnimi svetovanji in predavanji. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice katalog. Kot vodnik ga popelje po sejmu, hkrati pa je katalog tudi priročnik, v katerem je mogoče najti vrsto poljudnih člankov s področja graditeljstva, program svetovanj ter seznam razstavljavcev z njihovimi opisi in kontakti.

Brezplačna svetovanja za občane

Za obiskovalce sejma so vsak dan sejma od 11. do 18. ure na voljo nasveti neodvisnih strokovnjakov, ki bodo svetovali pri gradnji in prenovi hiše ali stanovanja. Zvedeli boste, kako potekata načrtovanje in gradnja skoraj ničenergijskih hiš, ki morajo biti čim bolj energetsko učinkovite, in uporabljati, v čim večji meri, obnovljive vire energije ob upoštevanju vseživljenjskih stroškov. Posebna pozornost bo namenjena celoviti prenovi stavb, saj so starejše stavbe energetsko zelo potratne, požarno in potresno nevarne ter ne zagotavljajo zdravega bivalnega in delovnega okolja, poleg tega pa so tekoči obratovalni stroški nesorazmerno visoki.

Našli boste nasvete in detajlne rešitve sestavov gradbenih elementov in izvedbe toplotne izolacije sten. Pridobiti bo možno nasvete o načrtovanju pri novogradnji in prenovi.
Milan Simčič/Gr

V nadaljevanju je na kratko predstavljena vsebina svetovanj.

• Arhitekt svetuje. Nasveti arhitekta vam bodo v pomoč pri načrtovanju celovite prenove hiše ali stanovanja, ki ne pomeni le dodatne toplotne izolacije fasade, temveč temelji na ukrepih in rešitvah, ki so za dano stavbo najugodnejši s tehnično-tehnološkega in tudi stroškovnega vidika. Svetovali vam bodo tudi pri izbiri najustreznejše lokacije, pri razporeditvi, orientaciji, velikosti in namembnosti prostorov, smotrnosti posamezne odločitve ter pri sodobnih likovnih in tehničnih načelih projektiranja in sodobnih načelih bivanja.

• Statik svetuje. Pri prenovah hiš ali stanovanj se večkrat srečamo z dilemo, ali se lahko ruši nosilni ali vezni zid, ali lahko izvedemo preboj, kje in kako zgraditi nov dimnik, ali zamenjati lesen strop z armirano-betonskim ali montažnim. Problematične so lahko tudi manjše ali večje razpoke na hišah. Nasveti statika vam bodo v pomoč pri vseh dilemah, svetovali vam bodo tudi glede potresne varnosti in smiselnosti utrditve starih zidov.

• Temeljenje hiš, geomehanske preiskave tal in zaščita pred plazenjem tal. Na svetovanje ste vabljeni vsi, ki se zanimate za najprimernejši način temeljenja (novogradnja ali če se hiša poseda) in za to, kdaj in katere preiskave je smiselno izvesti, preden pričnemo načrtovati hišo. Vabljeni ste tudi vsi, ki opažate posedanje (plazenje) na terenu v okolici hiše, in tisti, ki načrtujete prenovo, pa ne veste, kje potekajo inštalacije v hiši ali na dvorišču.

• Izbira in izvedba hidroizolacije in toplotne zaščite. Svetovanje je namenjeno vsem, ki potrebujejo konkretni nasvet z detajlnimi rešitvami sestave gradbenih elementov, izbire in izvedbe hidroizolacije in toplotne izolacije temeljev, sten, teras, balkonov in streh. Pridobiti bo možno nasvet glede načrtovanja pri novogradnji in prenovi (izvedba cokla, ograje, zaključkov, prebojev, odprava toplotnih in zvočnih mostov).

• Stroškovni vidik gradnje - hiše iz opeke. V zadnjih desetletjih imamo pri nas precej izkušenj z gradnjo montažnih hiš v pasivnem in skoraj ničenergijskem standardu, manj pa smo seznanjeni z gradnjo klasično zidane hiše iz opeke, čeprav so nekateri celo prepričani, da pasivna gradnja oziroma trajnostna gradnja hiše iz opeke ni možna. Na svetovanju vam bomo predstavili oba sistema gradnje, njune prednosti in pomanjkljivosti s poudarkom na finančnem vidiku.

• Raba energije v stavbah. Nasvet o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije v stavbah vam bo v pomoč, kako svoja finančna sredstva učinkovito in dolgoročno ustrezno uporabiti pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav. Zainteresiranim ponujajo strokovno, brezplačno in neodvisno svetovanje o energetski sanaciji stavb ali energetski zasnovi novogradenj, toplotni zaščiti zunanjega ovoja stavb, izbiri ustreznih oken, zasteklitve in drugega stavbnega pohištva, izbiri ogrevalnega sistema in ogrevalnih naprav, regulaciji ogrevalnih naprav, izbiri sistema za prezračevanje stavbe ali sistema za hlajenje, uporabi obnovljivih virov energije pri oskrbi stavbe z energijo, izbiri ustreznega energenta glede na danosti lokacije in značilnosti stavbe, zmanjšanju porabe goriva, vodenju energetskega knjigovodstva, pripravi tople sanitarne vode ter o možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in kreditov.

• O oknih in vratih. Izbira oken in vrat ni enostavna odločitev, saj se v poplavi najrazličnejših ponudb težko odločimo glede tehnično-tehnoloških rešitev in lastnosti, ki jih mora imeti okno na dani lokaciji. Je energetska učinkovitost res edino merilo? Katera dokazila moramo zahtevati pred nakupom izdelkov? Sodobna vgradnja, bolj znana kot vgradnja, skladna z RAL-smernico, postaja standard tudi pri nas. Pri tovrstni vgradnji moramo že med načrtovanjem predvideti primerno velikost odprtine, način in vrsto pritrjevanja in tesnjenja rege v treh ravneh med okvirjem in konstrukcijo. Eden izmed certifikatov, ki označujejo najboljše izdelke in storitve v Sloveniji, je znak kakovosti v graditeljstvu.

• Primeri vključevanja v mednarodne RR-projekte. Svetovanje je namenjeno podjetjem, ki želijo izboljšati svojo konkurenčnost in uspešnost na podlagi novih znanj, tehnologij, poslovnih modelov in razvojnega sodelovanja. Priložnosti bomo opisali v okviru tekočih projektov Slovenskega gradbenega grozda. Izvedeli pa boste tudi, kaj dejansko pomeni sodelovanje v inovacijskih grozdih in kaj to prinaša.

Pomembno je, da na svetovanje s seboj prinesete načrte, skice ali fotografije, da vam bodo svetovalci lahko podali kakovosten nasvet, ki ustreza dejanskemu stanju.

Strokovne predstavitve na področju gradnje in prenove

Tudi strokovni javnosti bodo namenjeni številni dogodki, na katerih bodo udeleženci spoznali najnovejša dognanja in smernice na področju gradnje in prenove stavb.

Kazalniki trajnostne gradnje

Zavedanje o pomenu gradnje trajnostnih stavb je pomagalo ustvariti celovit sistem trajnostnih meril, ki bo v načrtovanje in gradnjo stavb vpeljal načelo upoštevanja življenjskega cikla in bo pri gradnji stavb množično uporaben, ker so trenutno na voljo le tržne (plačljive) sheme. Pod okriljem integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (www.care4climate.si), ki ga vodi ministrstvo za okolje in prostor, GI ZRMK in ZAG razvijata slovenske kazalnike trajnostne gradnje (kTG), temelječe na evropski okvirni shemi Level(s). Z uvedbo kTG bo Slovenija pridobila pregleden način celovitega vrednotenja vplivov gradnje in prenove stavb v vseh fazah njihovega življenjskega cikla, kar bo pripomoglo k doseganju ključnih ciljev za njen prehod v nizkoogljično družbo. S testno uporabo alfa verzije kTG želijo ustvarjalci pridobiti mnenje strokovne javnosti o primernosti in uporabnosti kazalnikov za slovensko gradbeno prakso. Na podlagi povratnih informacij in izkušenj iz testiranja slovenskih kTG se bodo v nadaljevanju poenotili izhodišča, podatkovni viri in računski postopki za določitev vrednosti posameznih kazalnikov. Ti morajo biti kar najbolj navezani na notranjo zakonodajo s področja graditve, na računske metode in programska orodja v našem prostoru ter na uveljavljene postopke graditve. Zato bodo izkušnje iz testne faze vgrajene v naslednjo, beta različico SLO kTG, katere uporaba v pilotnih projektih je predvidena v obdobju 2023-2024. Več na: www.kazalnikitrajnostnegradnje.si

Razmišljate, da bi hišo opremili z novim ogrevalnim sistemom? Na sejmu bo pestra ponudba ogrevalnih naprav, informacije o njih pa boste lahko dobili neposredno od strokovnjakov.
Milan Simčič/Gr

Uspešne prenove stavb za čim hitrejše razogljičenje

Uspešnost prenove stavb je odvisna od vpetih deležnikov oziroma strokovnjakov in želja investitorja, ki vplivajo na izbiro ukrepov in rešitev ob upoštevanju pravil stroke, ter okoljskih in družbenih izzivov, povezanih z blaženjem podnebnih sprememb. Zasledovati pa mora osnovna cilja prenove, to sta izboljšanje bivalnega in delovnega okolja ter dvig kakovosti grajenega okolja z upoštevanjem zadovoljstva in zdravja uporabnikov in drugih vidikov. Več na: www.trajnostnagradnja.si

Razvoj nadgradnje certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu

Dobre odločitve pri gradnji stavb v Sloveniji že 25 let podpira certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu. Novi izzivi, potrebe in zahteve so razlogi za umestitev razvoja nadgradnje novih kategorij ZKG v sklop Trajnostne stavbe projekta LIFE IP CARE4CLIMATE kot podpora celoviti, trajnostni, brezogljični in skoraj ničenergijski prenovi stavb. Več na: www.trajnostnagradnja.si/zkg/

Med prednostmi sejma sta neposreden stik s proizvajalci in ponudniki ter možnost, da dobite odgovore na vprašanja, ki jih boste imeli o gradnji in prenovi doma.
Milan Simčič/Gr
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta