Trg nepremičnin: Ljubljana in Celje po cenah pred Mariborom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
02.10.2020 02:00

Cene stanovanj, ki jim tudi pandemija ne pride do živega, so zadnja tri leta najvišje v Ljubljani, lani so bile celo za več kot 50 odstotkov nad slovenskim povprečjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ljubljana zadnjih nekaj let beleži visoke cene rabljenih nepremičnin. Kot razkrivajo na geodetski upravi, najvišje kotirajo stanovanja v središču prestolnice ter v naseljih Trnovo in Rožna dolina. Za kvadratni meter so morali kupci v povprečju odšteti več kot tri tisoč evrov. Le nekaj kilometrov stran, v Polju in Sostrem, za skoraj tisočaka manj, a vseeno veliko več od slovenskega povprečja. In kakšno je slovensko povprečje? Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja je bila lani v Sloveniji za kar 400 evrov višja kot leta 2015, torej 1850 evrov, pojasnjujejo na geodetski upravi.

V Mariboru 1390 evrov, v Ljubljani pa ...

Razlika med povprečnimi cenami rabljenih stanovanj med slovenskimi mesti je očitna, opozori Vasja Crnjakovič, direktor RE/MAX Nepremičnin Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje, in doda, da je v primerjavi z Ljubljano in Celjem Maribor na zadnjem mestu. "Za kvadratni meter dvosobnega rabljenega stanovanja, zgrajenega leta 1975, v Mariboru, je bilo v prvi polovici letošnjega leta treba odšteti 1390 evrov. Za stanovanje v Celju, podobne kvadrature in letnice, pa nekoliko več, in sicer 1410 evrov. Cena kvadratnega metra takšnega stanovanja v Ljubljani je dvakrat višja od mariborske ali celjske, saj znaša kar 2910 evrov," pojasni Crnjakovič.

Povprečna cena kvadratnega metra 40 let starega stanovanja v Mariboru je 1390 evrov.
Urban Červek

Nepremičnine še vedno varna naložba

Tudi pandemija vrednosti rabljenih stanovanj ni spremenila. Prodaja stanovanj v tem trenutku v Ljubljani, pa tudi drugod po Sloveniji, poteka zelo uspešno, povpraševanje je, kot ocenjujejo nepremičninski posredniki, zelo veliko. "Padca cen v Sloveniji trenutno še ni zaznati," ugotavlja Vasja Crnjakovič, ki je prepričan, da je ravno nakup nepremičnine najbolj varna naložba z dobrim donosom pri nas, v primerjavi z drugimi oblikami varčevanja. Če pandemija ne bo vodila do finančne krize v Sloveniji, se kupcem in prodajalcem tudi v prihodnje ni treba posebej bati, da bi se cene nepremičninam drastično spremenile. Ker na cene nepremičnin v normalnih razmerah najbolj vpliva ponudba, sklene sogovornik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta