Vas skrbijo podražitve plina in drugih energentov?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.03.2022 14:35

Velikemu dvigu cen energentov smo bili priča že v drugi polovici leta 2021, zaradi posledic ruske invazije na Ukrajino pa so napovedi na področju cen energentov še bolj črne, negotovost narašča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebe po večji samooskrbi in optimizaciji stroškov se večajo, zato razkrivamo trajnostne, ugodne in varčne alternative, s katerimi lahko hitro ukrepate in si znižate stroške ogrevanja.

Kljub dvigu cen električne energije, sodobno električno ogrevanje nosi številne prednosti pred klasičnimi centralnimi ogrevalnimi sistemi tako iz vidika stroškov investicije, kot tudi same učinkovitosti in varčnosti sistema. Za sodobno električno ogrevanje, kot so IR paneli in električno talno gretje, je značilna nizka začetna investicija, sam princip delovanja pa tem sistemom omogoča veliko boljši izkoristek energije kot pri klasičnih ogrevalnih sistemih. Ker gre za popolnoma neodvisne sisteme, vam IR paneli in električno talno ogrevanje omogočajo popoln nadzor nad ogrevanjem preko termostatov, s čimer si lahko dodatno optimizirate porabo in v vsakem prostoru porabite toliko energije, kolikor je potrebujete, brez večjih izgub.

Arhiv Naročnika

Električno ogrevanje in lastne sončne elektrarne

Sodobno električno ogrevanje z IR paneli ali električnim talnim gretjem je sicer primerno za vse vrste prostorov in objektov, zmagovita rešitev pa postane v kombinaciji z lastno sončno elektrarno. V tem primeru se ogrevate praktično zastonj, pomemben dejavnik pa je tudi sama začetna investicija, ki je v primeru električnega ogrevanja MySun neprimerljivo nižja od investicije v centralne sisteme ogrevanja.

Arhiv Naročnika

Hkrati je za električno talno gretje in IR panele značilno, da ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, zato tudi ni s tem povezanih stroškov, tako kot pri sistemih centralnega ogrevanja. Oba sistema imata življenjsko dobo 30 + let.

Električno ogrevanje MySun je priporočljivo tudi za vse pasivne in nizkoenergijske hiše, saj je v teh primerih potreba po ogrevanju relativno majhna, zato so prednosti podobne tistim, ki imajo lastno sončno elektrarno.

Električno talno gretje in ir paneli – kje prihranimo?

Arhiv Naročnika

Poleg nizke začetne investicije brez velikih gradbenih posegov (kot so kotlovnica, peč in razvodi) in brez stroškov vzdrževanja, prihranek oz. varčnost električnega ogrevanja MySun omogoča sam princip delovanja, in sicer:

  • Pri električnem ogrevanju MySun se energija skoraj v celoti pretvori v toploto. Tako ni izgub pri prenosu toplote preko medijev (cevi, dimnik), kot to velja za centralne sisteme ogrevanja.
  • Pri IR ogrevanju, kamor spadajo tako IR paneli kot tudi električno talno gretje, so razgrete površine in ne zrak, zato se toplota v prostoru ohranja dlje časa. Zaradi tega prihaja do manj vklopov ogrevalnega sistema v dnevu, isto udobje pa začutite pri 2-3 ⁰C manj kot pri klasičnih sistemih ogrevanja. Pri IR ogrevanju prihaja tudi do manjših izgub pri samem prezračevanju prostora.
  • Na varčnost električnega ogrevanja MySun lahko vplivate tudi sami preko termostatov, ki vam omogočajo neodvisno krmiljenje vsakega prostora posebej, zato v vsakem prostoru porabite toliko, kolikor potrebujete. Hkrati si lahko nastavite tudi urnik ogrevanja, nekateri termostati, kot je MySun WiFi termostat, pa omogočajo tudi krmiljenje na daljavo preko pametnega telefona. S termostati tako dobite popoln nadzor nad ogrevanjem, ki je pomemben dejavnik pri sami porabi.
Arhiv Naročnika

''Nimam lastne sončne elektrarne, pa tudi pasivne, nizkoenergijske hiše ne. Kaj lahko naredim?''

Trenutno so najbolj na udaru tisti, ki se ogrevajo s pomočjo plina. Ker trenutno stanje na trgu ne kaže nobenih izboljšav na tem področju, je za prihranek pri stroških ogrevanja hitro ukrepanje ključnega pomena.

V tem primeru si lahko enormne stroške ogrevanja vsaj nekoliko znižate oz. optimizirate s kombinacijo obstoječega sistema in električnega ogrevanja MySun. Primer: V različne namenske prostore lahko kot dodaten vir ogrevanja namestite IR panele ali električno talno gretje (npr. kopalnica, spalnica, dnevna soba, …) in v tistih prostorih zmanjšate uporabo klasičnega centralnega ogrevanja ali pa ga popolnoma ugasnete. Investicija v električno ogrevanje MySun je nizka in lahko dostopna, lahko pa si namenske prostore opremljate tudi postopoma in tako investicijo razdelite na več delov. Npr. najprej kopalnica, naslednji mesec spalnica, ipd.

Arhiv Naročnika

Potrebujete nasvet?

Stopite v stik s specialisti za električno ogrevanje in pridobite nasvet za zmanjšanje stroškov ogrevanja. MySun na trgu deluje že 17 let, izkušeni strokovnjaki pa se vsakega primera lotijo individualno in tako pomagajo pri izbiri najbolj optimalne rešitve glede na potrebe in želje posameznika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.