Vsestranska banana: Kot loščilo za čevlje in gnojilo na vrtu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.03.2023 04:00

Bananinih olupkov ne zavrzite, saj vam lahko pridejo prav. Z njimi lahko očistite svoje usnjene čevlje ali "nahranite" rastline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Težko je verjeti, vendar banane niso samo tropski sadeži, poln vitaminov, ki jih radi zaužijemo kot malico, ali posladek, so še veliko več kot to. Z olupkom od banane lahko namreč uspešno odstranjujemo tudi madeže z usnjenih čevljev.

Postopek je preprost: potrebujemo zgolj eno ne preveč zrelo banano, mehko krpo ter čevlje iz usnja ali umetnega usnja. Potem ko ste sadež zaužili, z notranjo stranjo bananinega olupka večkrat nežno podrgnite po čevljih, predvsem se osredotočite na vse madeže, ki se nahajajo na njih. Nato pa čevlje za konec še temeljito obrišite z mehko in čisto krpo. Rezultat bo neverjeten, vaši čevlji bodo namreč videti kot bi bili novi.

Shutterstock

Povrnite lesk srebrnini

Z olupkom od banane pa lahko povrnete sijaj tudi vaši srebrnini. Tudi tukaj s pripravo čistila ne boste imeli veliko dela: enostavno "zmiksajte" bananin olupek z vodo, nato pa mešanico previdno nanesite na mehko krpo ter s krožnimi gibi spolirajte kos srebrnine, ki je izgubil lesk. Z rezultatom boste več kot samo zadovoljni.

Canstockphoto

A to še ni vse, kar zmore bananin olupek. Lahko je tudi odlično hranilo za vaše sobne rastline. Je namreč bogat vir kalcija in magnezija, slednje pa rastline pri svoji rasti še kako potrebujejo. Kaj je treba narediti? Ko ste sklenili, da boste presadili ali posadili rože, ali jim zgolj dodali novo zemljo, tej dodajte še kos, ali kar cel bananin olupek. Zaradi njega bo rastlina imela boljše pogoje za rast. Lahko pa bananin olupek za nekaj časa namočite v vodo, ki jo uporabljate za zalivanje. Vodo pustite nekaj časa stati, nato pa z njo zalijte svoje rastline. Verjemite, hvaležne vam bodo za hranila.

Shutterstock

Odžene tudi škodljivce

Še za nekaj naj bi bil dober olupek od banane. Z njimi lahko poskusite odgnati škodljivce z vrta. Zakopljite bananine olupke na različne dele vrta ali v vrtne gredice, s čimer naj bi bilo preglavic z ušmi in drugimi škodljivci, ki zavirajo rast rastlin, bodisi jih uničujejo, po izkušnjah mnogih vrtnarjev za daljše obdobje konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta