Alkohol: Kakšno je pravzaprav naše pivsko vedenje?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.02.2019 18:23

Do alkohola Slovenci nimamo kritičnega odnosa in pogosto se ljudje niti ne zavedajo, da so že na meji tveganega ali celo škodljivega pitja alkohola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Amsterdamu je že mogoče videti znak, ki prepoveduje pitje alkohola.
Profimedia

Kakšne so vaše pivske navade? Kako pogosto pijete alkohol, kaj, koliko, kdaj oziroma ob katerih priložnostih pijete? Na ta enostavna vprašanja ljudje zelo neradi odgovarjajo, mnogi se celo čutijo napadene oziroma ogrožene in postanejo ob teh vprašanjih nejevoljni ali se burno odzovejo. Neredko tudi ne odgovorijo realno, ampak svoje pivske navade minimalizirajo, torej povedo, da pijejo manj (in manj pogosto), kot je res. Zaradi burnih odzivov strokovnjaki včasih tudi neradi postavljajo vprašanja o pitju alkohola in zaradi burnih odzivov doživljajo stiske.

Kje je meja tveganega pitja

​Da bi postal odnos do teh vprašanj povsem običajen in tudi, da bi ljudje postali bolj pozorni na to, kakšno je njihovo pivsko vedenje in bi se zavedali, če gre čez mejo tveganega ali škodljivega pitja, sta Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje pričela preventivni projekt Sopa - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Njegov cilj je ozaveščanje o tveganih vedenjskih vzorcih in tem, kaj sploh je škodljivo in tvegano pitje ter kakšne so posledice pitja alkohola na zdravje.
V projektu bodo nagovarjali tako posameznike kot skupnost. Na primer vsak od vključenih strokovnjakov (zdravnikov, medicinskih sester, socialnih delavcev itd.) naj bi med ljudmi, ki jih bo nagovoril z vprašanji o pitju alkohola, odkril 34 oseb, ki tvegano pijejo, jim predstavil projekt in jih, če se bo oseba odločila za spremembo, spremljal - cilj je, da bi do februarja 2020 v povprečju vsak strokovnjak dve osebi pripeljal pod mejo tveganega pitja (meja tveganega pitja je za moškega dve enoti in za žensko ena enota alkohola na dan, s tem da ena enota pomeni 0,3 decilitra žganja oziroma 2,5 decilitra piva oziroma deciliter vina, najmanj en dan v tednu pa naj bi bili povsem brez alkohola). Na nivoju skupnosti bodo spodbujali razmišljanja in spremembe glede odnosa do uživanja alkohola, tudi z različnimi akcijami.

V Amsterdamu je že mogoče videti znak, ki prepoveduje pitje alkohola.
Profimedia

Slovenija v vrhu po porabi alkohola

Projektu Sopa je torej široko zastavljen in se bo izvajal na vseh treh ravneh - lokalni, regijski in državni. V njem sodeluje več kot 600 strokovnjakov in predstavnikov z različnih področij, od zdravstva, sociale in nevladnih organizacij, medijev, policije do lokalnih skupnosti in države, potekal pa bo do konca 2020. Slovenija je v vrhu porabe alkohola v svetu in tudi nad povprečjem znotraj Evropske unije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta