Arsenovič mladim: Bodite konkretni

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.03.2019 19:11

V prostorih MKC Maribor so se mladi prvič srečali z novim županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi želijo: več lokacij za nakup vozovnic za javni promet in enotne vozovnice, nočno avtobusno linijo, brezplačno izposojo koles, študentske vrtove, subvencije za najem stanovanj za mlade ...
Andrej Petelinšek

Mladi so se včeraj v Pekarni srečali z županom Sašo Arsenovičem. Po predstavitvi projekta #jezikzavolitve, ki ga je v letu 2018 izvajal Mladinski kulturni center Maribor, so mladi županu zastavili nekaj vprašanj. Srečanje z županom je bila ena od zadnjih aktivnosti v okviru projekta #jezikzamlade.
Hitro se je moral Arsenovič soočiti z aktualnim vprašanjem Tkalke, ki jo namerava občina prodati. Tim Gumilar je pred kratkim tam začel svoj posel, zato ga je zanimalo, kje bodo podjetja, ki so sedaj v Tkalki, nadaljevala svoj posel. Arsenovič je dejal, da je Tkalka podedovana težava: "Najprej je kazala dobre rezultate, problem pa je, da ta prostor nima uporabnega dovoljenja za to dejavnost. Da bi Tkalko uredili v dober coworking prostor, primeren 21. stoletju, bi bili potrebni visoki vložki. Tkalko bomo dali v prodajo, občina pa bo kot rešitev ponudila svoje številne druge prostore." Pogodbe sedanjim uporabnikom iztečejo maja. Ob tem je Arsenovič poudaril še, da se strinja z vsemi vzpodbudami za mlade, a je treba razumeti, da financiranje istih podjetij ne sme trajati v nedogled: "Ne smeš pričakovati, da te nekdo dolgo financira, ti pa potem istega prostora ne prepustiš komu drugemu. Na neki točki se je treba osamosvojiti. Potrebujemo mehanizem, ki ti pomaga shoditi, če ti uspe, je to dobro, če ne, bo poskušal ta mehanizem izkoristiti nekdo drug."

Maribor - Mladinski kulturni center Maribor - Socialne zadeve - Mladi - Srečanje mladih z županom Mestne občine Maribor Sašom Arsenovičem, na katerem so mu med drugim predstavili nekatere izmed idej akcije Spimpajmo Maribor - Saša Arsenovič - mladi -
Andrej Petelinsek

Potrebujemo vas

Župana so mladi spraševali tudi o vzpostavitvi pisarne za podjetniško pomoč, pa o prihodnosti Pekarne in Kina Udarnik. Saša Arsenovič je mladim dejal, da kot župan razmišlja o desetletni agendi, ne le o trenutnem stanju. Želi si, da mu mladi predstavijo dolgoročne rešitve in ideje. Mlade je pozval, da so konkretni sedaj, ko imajo energijo in moč: "Rad bi vas opozoril, da je mladost minljiva. Zdaj imate odvečno energijo, zato jo artikulirajte v obliki idej. Potrebujemo vaš input." Na poziv moderatorke je župan pojasnil, kakšni so postopki: "Več možnosti je, glede ureditve prostora je Izboljšajmo Maribor. Z vsebinskimi predlogi se lahko mladi obrnejo direktno na župana, ti predlogi pa gredo na urad za mladino. Skupaj nato iščemo rešitve. Vsi želimo iti naprej. Če imate problem, predstavite tudi ideje o rešitvah."

632 predlogov

Arsenovič je srečanje po slabi uri zapustil, ker so ga čakale druge službene obveznosti. Obiskovalci srečanja so se razdelili v skupine in razglabljali o različnih področjih. V pomoč so jim bili predlogi, ki so jih v MKC zbrali med akcijo Spimpajmo Maribor. V anketi, ki jo je izpolnilo 357 mladih, so zbrali 632 predlogov.
Udeleženci so pred predstavniki odločevalcev - Maticem Matjašičem (mestni svetnik in predsednik odbora za Mladino, šolstvo in šport MOM), Igorjem Jurišičem (mestni svetnik in član odbora za mladino, šolstvo in šport MOM), dr. Luko Lubijem (Urad za kulturo in mladino) in Nino Kirbiš (Urad za kulturo in mladino MOM) predstavili svoje pomisleke in ideje. Slednji pa so odgovarjali nanje. Kirbiševa je med drugim dejala, da je veliko rešitev že uvedenih ali pa so v fazi priprave, le da jih mladi še ne poznajo. V MKC bodo predloge mladih zbrali in jih naslovili na županstvo, z mariborskim županom pa bi radi o mladinskih tematikah debatirali bolj pogosto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta