Bademantl dan: Ne želijo, da bi čez 50 let zaradi povišanih temperatur v kopalnih plaščih naokoli hodili tudi pozimi

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
28.08.2020 17:00

Na Mariborskem otoku so tudi letos sporočili, da lahko vsakdo prispeva k varovanju okolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epekovci z gosti so od Koblarjevega zaliva do Mariborskega otoka veslali v aktivističnem slogu - proti toku.
Andrej Petelinšek

Epekovci so se tudi letos zavili v kopalne plašče in na Mariborskem otoku razglašali sporočilo že drugega Bademantl dneva, dneva gole resnice o globalnem segrevanju. "Ne želimo, da bi čez 50 let zaradi povišanih temperatur v bademantlih naokoli hodili tudi pozimi," je pojasnil Miha Kager iz Epeke, kjer imajo kljub zafrkantskemu konceptu resen namen javnost opomniti na to, da lahko vsak prispeva k varovanju okolja. Druščina iz Epeke je z nekaj erasmusovci in drugimi zagovorniki narave to pokazala tako, da je pri Koblarjevem zalivu sedla v sandoline in veslala v aktivističnem slogu - proti toku, na Otoku pa razglabljala o soočanju s podnebnimi spremembami.

Maribor - Koblarjev zaliv - Prireditve - Okrogle mize - Bademantl dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju - veslanje po Dravi do Mriborskega otoka - Veslanje -
Andrej Petelinšek

Izgubljamo rastline in živali

"Pozabljamo, da smo v obdobju krize izgubljanja biodiverzitete, ki je posledica napačnega upravljanja prostora, narave oziroma okolja," je izpostavil Damjan Vinko, profesor biologije in član Slovenskega odonatološkega društva, ki preučuje kačje pastirje. Da so sistemske spremembe nujne, je izpostavila Katja Sreš iz Ekologov brez meja. "Treba je razmisliti o tem, kako bomo proizvajali vire in kako jih bomo uporabljali. Zeleno gibanje in zeleni razvoj nista sovražnika gospodarstva, ampak ravno nasprotno, to kažejo vse študije in dobri primeri iz tujine," je razmišljala. Nicoleta Nour, študentka iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost, pa je ugotavljala, da ministrom in vladi ni učinkovito karkoli dopovedovati, ker preprosto nimajo posluha. "Najbolj izpopolnjujoč način aktivizma je, ko se povežemo na lokalni ravni. Tam, kjer živimo, kjer delamo, se šolamo in kjer se čutimo kot del okolja. Nihče si namreč ne bo zažgal lastne hiše," je razmišljala.

Humor je vedno dobrodošel

Na Bademantl dan so imeli vsi kopalci brezplačen vstop na Mariborski otok, če so prišli s kopalnim plaščem. Odziv ni bil velik, je pa bila z akcijo seznanjena trojica upokojencev, rednih obiskovalcev otoka, čeprav jim ni bilo najbolj jasno, kakšen je namen. "A to je zato, da ne bi kupovali novih oblačil?" so ugotavljali poanto. Medtem je bilo povabljenim aktivistom všeč, da o varstvu okolja za spremembo razpravljajo sredi narave. "Fino, da se vpleta nekaj humorja v te sicer dokaj temačne teme," je komentirala Katja Sreš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta