Bike park Pohorje: Premiera sezone v blatu in snegu

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
13.03.2021 14:00
Pohorski kolesarski park so preizkusili prvi kolesarji, ki so na ta dan komaj čakali, si pa želijo, da čimprej skopni sneg, ki jih precej ovira. Bike park Pohorje letos odpira dve novi progi, v načrtu je tudi proga za e-kolesa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolesarji so komaj čakali odprtje Bike parka Pohorje. 
Sašo Bizjak

Poleg smučarjev in pohodnikov so mariborsko Pohorje danes zavzeli še kolesarji. Bike park Pohorje je odprl prvo progo, ki jo je preizkusilo nekaj ljubiteljev adrenalinskih spustov na dveh kolesih, posebne gneče pa kljub lepemu vremenu ni bilo. "Vredu je, je pa še malo snega. Sem pa že celo zimo sem hodil s kolesom, razlika je, da lahko grem sedaj na vrh z gondolo. Komaj sem čakal ta dan," je prve vtise pri spodnji postaji vzpenjače strnil eden od kolesarskih navdušencev, Noel Benko iz Peker, od glave do pet prekrit z blatom. "Super je, da se je vse spet odprlo, pa čeprav se moramo testirati. Upam pa, da bo čim prej skopnel sneg, da bomo lahko prevozili celo progo. Sedaj moramo večkrat stopiti s kolesa in previdno prečkati sneg," pa je povedal Mariborčan Miha Maroh.

Sašo Bizjak

Kolesarje sicer ni motilo, da je za zdaj odprta le proga Red line, so pa nekoliko potarnali nad njeno urejenostjo, tudi med sezono bi si želeli bolj urejenih prog. "Namesto da želijo odpreti čim več novih prog, bi bilo bolje, če bi bolje vzdrževali obstoječe, ker je na njih preveč kamenja," je razmišljal Nik Novak.

Preostali progi za veliko noč

Ker je smučarska sezona še vedno v teku, je park odprt okrnjeno, le med 12. in 16. uro. Cene vozovnic so ta vikend znižane in znašajo za odrasle 22, za mladino 18 in za otroke 14 evrov. Obisk pa je možen tudi z letno vozovnico, prodajajo tudi že enotne kolesarske vozovnice Gravity card, ki poleg mariborskega letos veljajo še v 21-ih evropskih kolesarskih parkih. V teh časih tudi ekstremni kolesarji ne uidejo pravilom, ki so na Pohorju že klasika: negativni test na covid-19, obvezna maska v vzpenjači, pred vstopom vanjo pa še obvezno pranje koles.

Saso Bizjak

Kot je povedal Iztok Kvas, vodja Bike parka Pohorje, bodo preostali progi, Flow  in World cup, odprli predvidoma za veliko noč. Novost sezone pa bo odprtje dveh novih prog, ki imata vsa dovoljenja že od lanskega leta, a ju zaradi korone takrat niso otvorili. Ena teče pod sedežnico Stolp, druga na robu gozda vzdolž Snežnega stadiona. "Pripravili pa bomo tudi označeno progo, ki bo namenjena vzpenjanju z e-kolesi. S to ponudbo sledimo času in trendom," je povedal sogovornik.

Želijo si vrnitve tujcev

Pohorski bike park v običajnih časih beleži 70 odstotkov tujih gostov. Kljub temu, da jih lani praktično ni bilo, parku obisk ni padel, saj so se vanj zgrnili domači kolesarji, ki so se med epidemijo še bolj zagreli za ta šport, je pojasnil Kvas. Za tokratno sezono si močno želijo povratka tujih gostov, saj bi v parku tako obisk končno rasel po pričakovanjih. "Tako predlani kot lani smo imeli 10.000 obiskovalcev, mi pa si želimo k številkam iz let 2013 in 2014, ko je bilo tu po 16.000 obiskovalcev. Letos tega verjetno še ne bomo dosegli," je razlagal vodja parka, ki računa tudi na čimprejšnje odprtje hotelov, saj želijo tržiti kolesarske pakete, pripravljene skupaj s ponudniki namestitvenih kapacitet.

Sašo Bizjak

Bike park Pohorje letos čaka tudi razgibana tekmovalna sezona. Zaradi razmer so tekmovanje za svetovni poklal že prestavili na poletje, k temu pa priključili še evropsko prvenstvo, tu bo tudi tekmovanje za evropski pokal. "Pričakujemo, da bo poleti meja epidemiološke situacije že dopuščala večje število gledalcev, tudi iz tujine," se še v bližnjo prihodnost ozira Kvas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta