Center Naprej: Ozaveščajo o nevidni invalidnosti

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
25.03.2019 16:52

Pridobljene možganske poškodbe so nevidna invalidnost, saj na pogled ni videti, da bi ljudje imeli kakšne težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni in uporabniki Centra Naprej so obiskali tudi mariborskega župana Sašo Arsenoviča.
Igor Napast

Kako je živeti s pridobljeno možgansko poškodbo? O tej nevidni invalidnosti ta mesec mariborsko javnost ozavešča Center Naprej, kjer izvajajo dolgotrajno psihosocialno in zdravstveno rehabilitacijo za ljudi po pridobljeni možganski poškodbi. Zato med drugim obiskujejo različne institucije in zaposlenim in drugi javnosti razdeljujejo zelene pentlje, ki označujejo podporo ljudem, ki imajo posledice travmatske poškodbe možganov, zelene balone in zloženke.
"Za ozaveščanje smo se odločili, ker imajo naši uporabniki ogromno težav v vsakodnevnih socialnih stikih - na primer v trgovini, banki ali drugje, ker zaposleni velikokrat ne razumejo, da česa ne zmorejo narediti enako hitro kot drugi ali pa ne vedo, kaj naj bi storili. Pridobljene možganske poškodbe so nevidna invalidnost, saj na zunaj ljudem ni videti, da bi imeli kakšne težave. Čim več ljudem bi radi pojasnili, da med nami živijo tudi ljudje s pridobljeno možgansko poškodbo," pravi direktorica Centra Naprej Jasna Vešligaj Damiš. Zaposleni in uporabniki so minule dni obiskali zavarovalnico, zdravstveni dom, policijo, knjižnico, trgovske centre, lekarne, pošte, center za socialno delo in še druge ustanove, v petek so bili med drugim tudi na obisku pri mariborskem županu Sašu Arsenoviču. "Seznanili smo ga z našim delom in programi, ki jih v manjšem delu sofinancira tudi občinski proračun," pravi Jasna Vešligaj Damiš.
V okviru aktivnosti, ki jih izvajajo v marcu, mesecu ozaveščanja o posledicah pridobljene možganske poškodbe, bodo danes, v torek, 26. marca, ob 10. uri v Grajski ulici 7 v Mariboru pripravili enourno predavanje za javnost o življenju po pridobljeni možganski poškodbi. V Centru Naprej so se za ozaveščanje v marcu odločili po zgledu tujih držav (predvsem ZDA in Velike Britanije) in bodo akcijo poslej izvajali vsak marec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta