Cerkev v Košakih: po maši delijo kruh

Anita Kirbiš
01.12.2019 05:02

Župnijska karitas Košaki že od ustanovitve župnije skrbi za pomoči potrebne sokrajane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob z jesenskimi plodovi okrašenem oltarju se je lepo napolnila tudi košara z darovi za ljudi v stiski.
Anita Kirbiš

Z geslom Dobro iz vsakega srca so prežete aktivnosti letošnjega tedna karitas, ki je ta teden, torej od ponedeljka do prve adventne nedelje, 1. decembra. Teden so na poseben način zaznamovali z raznovrstnimi dogodki in prireditvami, s katerimi so zbirali prispevke za pomoči potrebne. Sicer pa so v župnijskih karitas zelo aktivni že med letom.

Vse več dela

Tudi v košaški župnijski karitas. Rozika Robar je povedala, da pod okriljem njihove cerkve v Košakih že od začetka delovanja župnije v letu 1998 deluje tudi Župnijska karitas. Kakor vse humanitarne organizacije imajo tudi oni iz leta v leto več dela, ker se srečujejo z vedno večjimi in številčnejšimi socialnimi stiskami sokrajanov: "Gre predvsem za starejše ljudi, družine z več otroki, za brezposelne …

Hrano, ki jo donirajo trgovski in drugi lokali, razdelijo pomoči potrebnim. 
Andrej Petelinšek

Z zahvalo za boljše odnose

V Sloveniji kristjani zahvalno nedeljo sicer praznujejo na nedeljo po prazniku vseh svetih. To je praznik hvaležnosti ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove (svoboda, dom, dobrota, medsebojni odnosi …). Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znak zahvale darovala ječmenove snope ali jagnje. Katoliška cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale v ljudeh prebuja in krepi medsebojne odnose. Za kristjane je najvišja oblika zahvale daritev svete maše. S tem se povezujejo različne šege in običaji, ponekod okrasijo okolico cerkve z jesenskimi aranžmaji, ponekod okrasijo oltarje s pridelki narave.
Tudi v košaški cerkvi je že nekaj let običaj, da sta na ta dan na glavnem oltarju hlebec domačega kruha in vino, pred oltarjem pa pridelki in darovi narave (več vrst okrasnih buč, koruzni storži, krompir, repa, redkev …). Poleg teh darov je bila letos, ob vse večji socialni stiski, ob oltarju torej tudi zvrhana košara Župnijske karitas, ki so jo z različnimi dobrinami napolnili Košačani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta