Dan za spremembe v Mariboru: Postanite prostovoljci vsaj za en dan

ALA
05.04.2022 14:18

Dan za spremembe bo letos potekal pod sloganom Soustvarjajmo skupnost, pripravili so pester nabor aktivnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru bo letos že trinajstič obeležila "dan za spremembe". Potekal bo v soboto, 9. aprila, pod sloganom Soustvarjamo skupnost. Članice mreže Prostovoljstvo v Mariboru so pripravile zbir pestrih aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen prostovoljstva v lokalnem okolju in spodbuditi morebitne oklevajoče, da vsaj na ta dan postanejo prostovoljke in prostovoljci ter soustvarjajo skupnost. Zainteresirane vabijo, da se obrnejo na kontaktno osebo, ki je navedena pod vsako aktivnostjo.

REPS je svoj dan za spremembe obeležil že 19. marca, ko so na Rotovškem trgu prikazali vajo iskanja pogrešanih oseb, zasutih v ruševinah. Na njihovo prošnjo se je odzval tudi župan skupaj s koordinacijsko službo mariborske občine. Danes ob 17. uri bo dan za spremembe obeležilo društvo Hospic v Mariboru s predavanjem Nene Dautanec o odpuščanju.

Ladjice za žrtve

Center Gustava Šiliha in Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška 7. aprila na Majcigerjevi 31 od 9.00 do 11.00 organizirata druženje ob prijetnih spoznavnih aktivnostih in delavnici izdelovanja ladjic - 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev, ki je dobrodelni projekt v spomin na žrtve genocidov ter današnje žrtve človeške ignorance najranljivejših v naši družbi (Projekt Upornik). Odpravili se bodo tudi na sprehod in poskrbeli za čisto okolje v bližnji okolici Centra Gustava Šiliha. Kontaktni osebi sta Andreja Šverc (andreja.sverc@gmail.com) in Breda Bertalanič (bredabertalanic@gmail.com).

8. aprila od 9.00 do 13.00 bodo Zveza prijateljev mladine, Slovenska filantropija in Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor pripravile druženje v parku na Trgu Borisa Kidriča, kjer bodo izdelovali ladjice 6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev, potekala bo tudi izmenjava oblačil Cunjami in izmenjava predmetov, nastopila bo pravljičarka. V primeru slabega vremena bo druženje v prostorih Srednje ekonomske šole in gimnazije. Kontaktna oseba je Tadeja Dobaj (tadeja@zpm-mb.si). Ladjice bodo 9. aprila izdelovali tudi v Domu starejših občanov Tezno, a zaradi števila okužb ne bodo sprejeli večjega števila obiskovalcev.

Salezijanski mladinski center bo 8. aprila ob 19.00 v prostorih društva v Engelsovi ulici 66 izvedel interaktivno delavnico na temo Soustvarjamo skupnost. Namen delavnice je spodbuditi mlade k razmišljanju o skupnosti (kaj sploh to zanje je), razširiti pogled na skupnost in vključiti mlade v procese razmišljanja o soustvarjanju skupnosti in zakaj je to dobro in potrebno. Kontaktna oseba je Sanja Obaha Brodnjak (sanjasmcmb@gmail.com).

Čista in bolj zelena okolica

Toti DCA bo 9. aprila (ura bo sporočena naknadno) uredilo zeleni kotička na lokaciji DCA Tabor, Gorkega 34. Načrtujejo čiščenje zelenice – pobiranje kamnov, smeti ..., ponovno bodo prekopali gredico, ki so jo že jeseni pripravili za zasaditev rož, najbrž jih bodo tudi zasadili. Pri tem ji bo pomagalo Hortikulturno društvo Maribor. Pridružilo se bo tudi društvo Kneipp Maribor, dobrodošli so tudi otroci. Kontaktna oseba je Marjan Holc (holc.m@siol.net).

Mariborska kolesarska mreža bo 9. aprila pripravila Dan brez zavor in v sklopu projekta Klima moje soseske 2022 izvedla prvo serijo meritev kakovosti zunanjega zraka (delci PM 2.5). Meritve bodo izvedli s senzorji, pritrjenimi na kolesa njihovih prostovoljk in prostovoljcev. Njihove ugotovitve bodo lahko služile kot izhodišče za trajnostne spremembe prometne ureditve v mestu. Zainteresirane vabijo, da se jim pridružijo na Partizanski cesti 21. Kontaktirajo jih lahko na mkm.kolesarji@gmail.com ali telefonsko številko 040 556 459.

Prostovoljci in prostovoljke Mladinskega kulturnega centra Maribor bodo ozelenili dvorišče ob Kulturnem inkubatorju ter postavili reciklirano urbano opremo. Datum in uro bodo še sporočili. Kontaktna oseba je Doris Špurej (doris.spurej@mkc.si)

Pekarna Magdalenske mreže bo v sodelovanju z Iniciativo mestni zbor (IMZ) in Organizacijo za participatorno družbo (DOPD) dan za spremembe, obeležila v soboto, 9. aprila, ob 10. uri z zalivanjem 316 dreves, ki so bila posajena med decembrom 2021 in februarjem 2022 ob Radvanjskem potoku. Ker mlada drevesa za optimalno rast in dobro ukoreninjenost potrebujejo v prvih nekaj letih veliko količino vode zlasti v sušnih obdobjih (zima 2021/2022), vabijo zainteresirane, da se jim pridružijo ter prinesejo vedra za zalivanje in primerna oblačila za blaten teren. Zaradi velike količine plastičnih in drugih odpadkov ob potoku bo hkrati potekala čistilna akcija ob Radvanjskem potoku, na mostu ob makadamski cesti na Ledino pod Pohorjem. Navodila za pot: iz centra mesta po Ljubljanski ulici, mimo Betnavskega gozda, prečkate Streliško ulico in ste na makadamski cesti za Ledino, kjer bo čez nekaj metrov omenjeni most. Kontaktna oseba je Urška Breznik (info@pekarnamm.org).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta