Delavke Aprila prejele odpovedi

Nina Ambrož Nina Ambrož
07.02.2020 10:02

Trideset šivilj je zadnjič odprlo vrata tekstilnega podjetja April v Melju, kjer delo nadaljuje povezano tekstilno podjetje Sedmi dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šivilje Aprila so včeraj dobile pečat, da so brezposelne. Novih zaposlitvenih možnosti še niso našle.
Sašo Bizjak

Delavke mariborskega tekstilnega podjetja April v stečaju so včeraj na sedežu podjetja v Melju prejele sklepe o odpovedih delovnega razmerja. Tridesetim šiviljam je v prostorih, kjer deluje tudi povezano tekstilno podjetje Sedmi dan, odpovedi izročil stečajni upravitelj Ignac Marinič in jim pojasnil, da se bodo po 15 dneh lahko prijavile na zavod za zaposlovanje. V stečaju lahko prijavijo terjatve za neizplačane plače in regrese in uveljavljajo pravice iz jamstvenega sklada. Kako naprej, večina šivilj še ne ve, dela v tekstilni industriji v Podravju ni lahko dobiti. Novih priložnosti, kjer bi se lahko zaposlile in nadaljevale delo v svojem poklicu ali se prekvalificirale, še niso našle. Pogojev za predčasno upokojitev, razen dveh, še nimajo, so povedale včeraj.
Javorškovo podjetje April je 30. januarja pristalo v stečaju na predlog zaposlenih, potem ko jim delodajalec ni izplačeval plač in regresa, za silvestrovo pa jih je direktor presenetil s pošto, da jih ne potrebujejo več, ker zanje ni dela, in da naj same vložijo odpovedi delovnega razmerja. Poslovodstvo tega ni želelo storiti samo niti ni predlagalo stečaja insolventne družbe, ampak je to breme preložilo na delavke. Ob pomoči Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije je ena od zaposlenih, ki so v preteklih mesecih prestajale šikaniranje, žalitve in podcenjevanje šefov, to tudi storila in Okrožno sodišče v Mariboru je pričelo insolventni postopek. Upniki lahko prijavijo terjatve in ločitvene ter izločitvene pravice do 30. aprila. Stečajni upravitelj Marinič bo ugotavljal vrednost premoženja podjetja in možnosti za poplačilo terjatev, pregledal bo tudi morebitne sporne posle v zadnjem letu delovanja Aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta